BiH
91

Promo / U Sarajevu otvorena nova predškolska ustanova “Discover Me Academy”

Nova predškolska ustanova "Discover Me Academy" otvorila je svoja vrata sarajevskim mališanima. Inspirirana Montessori metodom, "Discover Me Academy" je idejno i sadržajno usmjerena na implementiranje najboljih svjetski priznatih praksi iz polja ranog odgoja i obrazovanja djece uzrasta od jedne godine do polaska u školu.

Prema riječima direktorice Sanje Delić Bradić, ovo je jedna od rijetkih ustanova koja omogućava boravak u Montessori okruženju i najmlađoj skupini djece: “Radi se o djeci uzrasta od jedne do tri godine života, koji borave ne samo u Montessori okruženju već i u trojezičnom okruženju, gdje se pored našeg jezika govore i engleski i francuski jezik."

"Discover Me Academy”" se može pohvaliti vrlo prostranim učionicima i namjenski dizajniranim vrtom, površine od preko 300 kvadratnih metara u kojem djeca mogu boraviti neovisno o vremenskim uslovima. Specifičnost ove ustanove je i što vodi računa o kvalitetnom odnosu i komunikaciji između roditelja i odgajatelja. “Našim roditeljima omogućavamo da razvoj svoje djece i njihove svakodnevne aktivnosti prate individualno kroz web platformu pod nazivom "Transparent Classroom", gdje roditelji dnevno dobijaju izvještaje sa fotografijama svoje djece.", istakla je direktorica vrtića.

"Naše učionice su prožete Montessori materijalima iz raznih oblasti obrazovanja, koje s ljubavlju prenosimo našoj djeci. Učionice odišu toplinom i redom, što djeci pruža osjećaj sigurnosti. Materijali su tu oko njih, opipljivi, a odgajatelji su uvijek uz djecu da ih ohrabre u istraživanju tako da otkrića do kojih dolaze budu samo njihova.", naglasila je jedna od odgajataljica u vrtiću, Ivana Spahić.

U sve navedeno lično su se uvjerili i roditelji koji su prisustvovali događaju organiziranom povodom otvorenja ovog vrtića s jaslicama, koji je obilježen uz koncert Latifa Moćevića i Mravka Travka i predstavu “Bo-Bo i Zu - Prvi dan u vrtiću”. Prisutni mališani imali su priliku i uživati u zdravim slasticama i učestvovati u radionicama inspiriranim Montessori metodom.

Program "Discover Me Academy", koji se provodi uz saglasnost Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, poseban je i zbog usmjerenja na fizički, intelektualni, lingvistički, emocionalni i društveni aspekt razvoja svakog djeteta individualno. “Program inspiriran Montessori metodom mi se zaista dopada jer postoji individualan pristup djetetu — ono se ne sili da radi mimo svojih mogućnosti, već mu se pruža prilika razvoja u jednom sigurnom i podržanom okruženju. Čim sam čula da se vrtić otvara, znala sam da je to pravo mjesto za nas.”, izjavila je mama Jasmina Zukan.

"Discover me Academy" se nalazi na adresi Avde Smajlovića 7 i 9, u naselju Vraca u Sarajevu, a svi zainteresovani roditelji se mogu uvjeriti u kvalitet rada putem posjete vrtiću svakim radnim danom od 07:30 do 18:00 sati, koju je poželjno najaviti putem broja telefona 033 86 00 00. Više informacija o programu i sadržajima ovog vrtića s jaslicama može se naći na web stranici discovermeacademy.ba ili Facebook stranici Discover Me Academy.