{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Sarajevu otvorena manifestacija "Dani bh. dijaspore"

F
25.7.2007. u 15:15
0
0
U Sarajevu otvorena manifestacija "Dani bh. dijaspore"
0
U Sarajevu otvorena manifestacija "Dani bh. dijaspore"
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić zvanično je danas u Sarajevu otvorio manifestaciju "Dani bh. dijaspore" na kojoj će u narednih pet dana bh. građana iz dijaspore raznovrsnim sadržajima istaknuti svoju vezu s domovinom i probleme. Komšić je na otvaranju istaknuo da se veza BiH s njenom dijasporom mora jačati, jer dijaspora može mnogo pomoći u razvoju BiH. Mišljenja je da je konekcija s dijasporom vrlo važna i da od nje BiH kao država može imati višestruku korist. I član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić je bh. dijasporu okarakterizirao kao važan faktor i potencijal za razvoj BiH, ali i naglasio potrebu da se u BiH riješe neka pitanja važna za bh. dijasporu. Među najvažnija istaknuo je problem dvojnog državljanstva, odnosno člana 17. u Zakonu o državljanstvu koji definira da bh. građani, ukoliko steknu državljanstvo države s kojom BiH nema potpisan bilateralni sporazum, gube državljanstvo BiH.
"To je neprirodno i to treba riješiti. Međutim, taj prijedlog o ukidanju člana 17. Zakona o državljanstvu se već četvrti put odbija u parlamentu, a radi se o više od pola miliona ljudi koji bi mogli automatski izgubiti državljanstvo samo zato što imaju državljanstvo druge države s kojom BiH nema bilateralni sporazum", kazao je Silajdžić. On je dodao da se bilateralni sporazumi više ne prave, te da mnoge države odbijaju raditi na taj način.

Resorni državni ministar Safet Halilović je naglasio da je Ministarstvo, na čijem je je on čelu, svjesno činjenice da BiH ima veliki potencijal u dijaspori, te da provodi aktivnosti koje bi trebalo da omoguće značajnije uključivanje dijaspore u procese u BiH, bolji položaj i korištenje prava u matičnoj domovini.

"Naš stalni zadatak je i rad na izmjeni Zakona o državljanstvu i brisanje člana 17. tog zakona", naglasio je Halilović.

Ministar kulture u Vladi KS-a Emir Hadžihafizbegović je istaknuo važnost suradnje s bh. dijasporom, te ukazao na potrebu rješavanja administrativnih problema i prepreka koji se postavljaju pred bh. dijasporu u situaciji kad žele ulagati u BiH.

Današnjem otvaranju prisustvovali su predstavnici političkog, akademskog i kulturnog života.

Manifestacija "Dani bh. dijaspore" trajat će do 29. jula, a zajednički je organiziraju Svjetski savez dijaspore BiH i Centar "Skenderija“ Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: