Muzej Jevreja BiH
11

U Sarajevu otvorena izložba "Kristalna noć" u znak sjećanja na stradanja jevrejskog naroda

FENA
Foto: K.S./Klix.ba
(Foto: K.S./Klix.ba)
U Muzeju Jevreja BiH u Sarajevu postavljena je danas izložba pod nazivom "Kristalna noć", kao doprinos obilježavanju 27. januara, Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

Izložba je i podsjećanje na noć (9./10. novembra 1938.) kad je nacistička Njemačka počela pogrom protiv jevrejskog naroda. Opljačkano je 1.668 sinagoga, a 267 zapaljeno, 7.500 kompanija je uništeno. Ostale su ulice pokrivene komadićima slomljenog stakla, a odatle i potječe naziv "Kristalna noć" (Kristallnacht). Broj mrtvih u "Kristalnoj noći" nikad nije utvrđen, ali zvanični podaci pokazuju da je ubijen 91 Jevrej, a 30.000 muškaraca je odvedeno u koncentracione logore (više od 1.000 je pritom ubijeno).

Izložbu čine plakati koji su, po riječima autora Elija Taubera, prvobitno trebalo da budu složeni po redu, ali pošto oslikavaju "divljanje te noći" trebalo je to i pokazati. Tako je, kaže, postignuta određena dinamika izložbe.

Sadrži i mapu na kojoj su prezentirana mjesta u kojima se desila "Kristalna noć", a na kraju je zaključak koji promatrača tjera na razmišljanje o tome šta se zapravo desilo, ko je ustvari kriv....

"Odlučili smo da izložba stoji čitavu godinu kao opomena i priča o holokaustu. Stvarni početak holokausta bila je 1938. godina, beskrupulozno obračunavanje sa Jevrejima i njihovom imovinom i njihovo obespravljivanje kao građana Njemačke. To smo ovom izložbom pokušali prikazati", precizirao je.

Naglasio je edukativnu funkciju izložbe i namjeru da učenici i studenti organizirano dolaze i tako uče historiju i sjećaju se žrtava holokausta.

Izložba je postavljena u suradnji sa "Muzejom Sarajeva", a bit će otvorena do 10. novembra kad je prije 80 godina i bila "Kristalna noć".