BiH
0

U Sarajevu otvorena "Gimnazijada 2007."

FENA
Zamjenik gradonačelnice Sarajeva Josip Jurišić danas je svečano otvorio manifestaciju “Sportska gimnazijada 2007.” na školskom igralištu Prve gimazije “Metalac”. Organizator ove sedme tradicionalne sportske manifestacije je Prva gimnazija, a pokrovitelj Grad Sarajevo koji je izdvojio 15.000 KM za njeno održavanje.

“Grad Sarajevo kao pokrovitelj 'Gimnazijade 2007.' ponovno dokazuje da je ovo grad mladosti, a pogotovo sporta, koji je jedan od najjačih spona među ljudima. Sarajevo je ponosno na ovu manifestaciju sporta i mladosti koja mu daje poseban pečat”, kazao je dogradonačelnik Jurišić.

“Pored sklopljenih novih prijateljstava a možda i prvih simpatija i ljubavi, što je uistinu nešto najljepše što vam se može dogoditi u našem gradu želim vam naravno da postignete i zavidne rezultate na sportskom planu”, kazao je Jurišić obraćajući se učesnicima "Gimnazijade".

Dogradonačelnik Jurišić zahvalio je domaćinu Prvoj gimnaziji što ne odustaje od ovog projekta "koji predstavlja najbolju investiciju u bolju i perspektivniju budućnost sarajevske i bosanskohercegovačke mladosti".

U sedmoj Gimnazijadi, koja traje tri dana, učestvuje devet sarajevskih gimnazija i Gimnazija iz Goražda, a takmičenje se odvija u tri discipline: košarska, odbojka i stoni tenis.

Ove godine održat će se i memorijalna rukometna utakmica u znak sjećanja na učenika I gimnazije Gorana Čengića. Ta utakmica bit će održana 5. oktobra u 13.00 sati. Čengić je bio predratni rukometaš i poginuo je na Grbavici u toku proteklog rata.

Ako bude lijepo vrijeme sve utakmice igrat će se na školskom dvorištu Metalac, a takmičenje stonog tenisa u sali za sport Prve gimnazije. U slučaju kiše košarka će se igrati u sali za sport Druge gimnazije, a odbojka u OŠ “Musa Ćazim Ćatić”.

U "Gimnazijadi 2007." učestvuju Prva, Druga, Treća, Četvrta i Peta gimnazija, Gimnazija Dobrinja, Katolički školski centar, Prva bošnjačka gimnazija, Gimnazija Obala i Gimnazija Goražde.

Zatvaranje manifestacije, proglašenje pobjednika i podjela pehara je 5. oktobra u 14.00 sati.