{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Sarajevu otvoren svjetski kongres esperanto omladine

F
7.8.2006. u 12:47
0
0
U Sarajevu otvoren svjetski kongres esperanto omladine
0
U Sarajevu otvoren svjetski kongres esperanto omladine
U velikoj sali Općine Novi Grad danas je svečano otvoren 62. svjetski kongres esperanto omladine "Multikulturalnost i globalizacija".
Kongres, koji će trajati do 13. augusta, okupio je preko četiri stotine mladih iz 60 zemalja svijeta sa svih pet kontinenata kojima je zajednička ljubav prema esperantu i ideji da svi ljudi razumiju jedni druge.

"Tradicija održavanja Kongresa nalaže da se svake godine, mladi ljudi, esperantisti, sastanu u drugoj zemlji kako bi upoznali običaje, kulturu, jezik i narod zemlje u kojoj su", kazala je predsjednica organizacionog odbora Kongresa Vildana Delalić.

Ona je istakla da esperanto nije samo jezik već način življenja koji podrazumijeva multietičnost, multukulturalnost i poštivanje svih vjera, nacija i rasa.

U Sarajevo je doputovao i predsjednik Svjetske esperantske omladinske organizacije Heming Thorbjoernsen.

"Esperantista ima svugdje i mi smo svi jednaki zato što govorimo isti jezik. Na nekom drugom Kongresu bilo bi vam potrebno stotinu prevodilaca. Mi ovdje se svi razumijemo", objasnio jeThorbjoernsen.

Pored tematskih predavanja, u programu Kongresa predviđeni su i seminari, koncerti, pozorišne predstave, Festival jezika i kultura na kojem će svi učesnici predstaviti dio kulturnog nasljeđa zemlje iz koje dolaze te ekskurzije i izleti kroz BiH.

Pokrovitelj Kongresa je načelnik Općine Novi Grad, a generalni sponzor BH Telecom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: