Na Marijin-Dvoru
152

U Sarajevu otvoren punkt za drive in testiranje na koronavirus

I. Č.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Punkt za drive in testiranje otvoren je danas u Sarajevu, gotovo godinu od proglašenja pandemije koronavirusa, kako bi se ubrzao proces testiranja na koronavirus i rasteretile postojeće zdravstvene institucije.

Na parkingu kod mosta Suade Dilberović i Olge Sučić, u naselju Marijin-Dvor, mogu se testirati svi koji imaju uputnicu od ljekara primarne zdravstvene zaštite, prvenstveno osobe s posebnim potrebama.

Haris Vranić, kantonalni ministar zdravstva, izjavio je da je drive in napravljen po svim standardima koji zahtijevaju epidemiološko uzimanje uzoraka na Covid-19.

"Kroz informatički centar Zavoda zdravstvenog osiguranja KS svi oni koji se budu testirali bit će obaviješteni putem Viber aplikacije ili na njihov mobilni telefon. Rezultati testa će biti u najbržem roku. Očekujemo da će se na rezultate čekati između šest i osam sati. Nekada se može desiti da bude duže, ali nikada više od 24 sata", kazao je Vranić.

Navodi da će, pored pozitivnih osoba, biti obaviještene i njihove nadležne Covid ambulante, tako da će odmah biti omogućeno njihovo liječenje.

"Mi smo ostali jedno usamljeno ostrvo, pogotovo na Zapadnom Balkanu, gdje nadležne vlasti nisu poduzele adekvatne mjere za nabavku vakcina i započinjanje kolektivne imunizacije stanovništva. Vlada je donijela odluku da ZZO osigura sredstva za nabavku 100 hiljada vakcina", istakao je.

Napominje kako je Zavod raspisao javni poziv svim veledrogerijama koje imaju pravo uvoza vakcina.

"Vakcine spadaju u lijek, što znači da se mogu uvesti. Neophodno je da dobiju sva zakonski propisana odobrenja da bi se mogle uvesti vakcine. Proces veoma sporo teče jer je država složena. Stupili smo u kontakt sa svim proizvođačima vakcina. Još uvijek nemamo dozvolu da ih uvezemo zbog zakonskih prepreka države i entiteta", rekao je ministar Vranić.

Očekuju, prema njegovim riječima, vakcine kompanija Pfizer, AstraZeneca te vakcinu Sputnik V.

"Znam da je AstraZeneca je dala svoju ponudu. Pravni propisi to još uvijek ne dozvoljavaju. Na nama je da dalje radimo i da iznalazimo mogućnost da dođemo do vakcina. Nećemo odustati, nezavisno od svih zakonskih prerpreka", kazao je Vranić.

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, naveo je da ga je sramota jer je Bosna i Hercegovina jedina država koja se nije bavila nabavkom vakcina.

"U skladu sa Zakonom o javnim nabavkama postoji mogućnost nabavke vakcina za potrebe Kantona Sarajevo. To bi moralo biti preko neke velefarmacije koja je registrovana u BiH. U razgovoru smo s više velefarmacija i više proizvođača", istakao je Forto.

Napominje da je kantonu teže nabaviti vakcine nego Bosni i Hercegovini ili Federaciji BiH, jer u direktnim pregovorima proizvođači traže minimalno milion i po vakcina.

"Najbolje su cijene kad direktno pregovorate, zato molim više nivoe vlasti da se malo uključe", zaključio je premijer Forto.