Peti skup
0

U Sarajevu otvoren Međunarodni kongres studenata medicine

A. D.
U Sarajevu je svečano otvoren peti internacionalni skup studente medicine, SaMED 2020, na kojem će studenti/ice predstaviti svoje najznačajnije naučno-istraživačke radove, te imati priliku slušati predavanja eminentnih svjetskih stručnjaka iz oblasti biomedicinskih nauka.

Ovogodišnji kongres će ugostiti više od 350 studenata/ice iz 34 države, što čini ovaj skup jednim od najvećih okupljanja studenata biomedicinskih oblasti u jugoistočnoj Evropi.

Tokom tri dana održavanja kongresa, najavljene su dvije glavne teme kongresa. Prva od njih je „Mentalno zdravlje sa posebnim osvrtom na PTSP“, koja objedinjuje jedan od najvećih javnozdravstvenih problema današnjice i stanje kojim je zahvaćen veliki dio stanovništva u našem društvu. O važostima navedene tematike govoriće istaknuti stručnjaci i uvaženi gosti iz Sjedinjenih Američkih Država – dr. Asim Haračić (Providence Hospital, Washington D.C.) i dr. Esad Boškailo (Associate Professor, University of Arizona), te naše cijenjene mag. Đana Lončarica i prof. dr. Sabina Alispahić.

Kao centralna aktivnost SaMED 2020, ističe se sesija „Surgery in and Beyond the Operating Room“, koja za cilj ima naglasiti značaj snažnog i dobro uvezanog zdravstvenog sistema u tretmanu politraumatiziranih pacijenata/ica, kao i značaj uvođenja naprednih minimalno invazivnih tehnika u rad hirurga u Bosni i Hecegovini.

"Želimo kreirati naučni duh između studenata, ljekara, ali i šire društvene zajednice. Smatramo da je veoma važno za studente da se bave naučno-istraživačkim radom s obzirom da se klinička medicina mijenja paralelno sa pojavom novih naučnih saznanja, a SaMED 2020 predstavlja rijetku priliku za prezentaciju njihovih novih radova. Takođe, ove godine učesnici i učesnice će moći prisustovati na 10 interaktivnih radionica iz oblasti hirurgije, anesteziologije, forenzičke medicine i patologije, čiji voditelji i predavači će biti profesori sa Medicinskog fakulteta u Sarajevu, te gosti predavači.“, kazala je predsjednica SaMED-a 2020, Nađa Zvizdić koji je s ostatkom tima radila na pripremi kongresa više od godinu dana.

Svoja dugogodišnja iskustva će sa učesnicima/ama kongresa podijeliti šest renomiranih hirurga:dr. Senail Sivro (Flevo Hospital, Almere, Nizozemska), dr. Matthijs Botman, (University Medical Centre Amsterdam, Nizozemska), dr. Georg Schoen, (Klinikum Würzburg Mitte, Würzburg, Njemačka), dr. Cheufou Danjouma (Klinikum Würzburg Mitte, Würzburg, Njemačka) i dr. Babak Moradi (Heidelberg, Njemačka).