BiH
0

FOTO / U Sarajevu otvoren Centar za žene

Piše: Nedim Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
S cijem povećanja pristupa tržištu rada ranjivim i marginaliziranim grupama žena, danas je, u sarajevskoj ulici Bravadžiluk, otvoren Centar za žene.
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Kako je istakla Jasmina Mujezinović, izvršna direktorica Fondacije lokalne demokratije, kojoj je povjerena koordinacija i vođenje Centra, na ovom mjestu sve žene mogu dobiti, kako pravnu, tako i psihološku pomoć.

"Velika stopa nezaposlenosti u BiH, slabo razvijena socijalna zaštita i patrijarhalni odnos društva prema ženi, su faktori koji su doveli do njihove socijalne isključenosti, nemogućnosti ostvarivanja osnovnih zagarantovanih prava, kao što su pravo na život bez nasilja i pravo na rad i obrazovanje. Zbog ovakvog položaja, bez društvene i institucionalne podrške žene, su izložene višestrukoj diskriminaciji", ističe Mujezinović.

Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Kroz aktivnosti Centra će biti uspostavljene osnove za povećanje mogućnosti za zapošljavanje žena, a u Centru će također biti osiguran i određeni broj profesionalnih mašina, koje će korisnice moći koristiti u obavljanju poslova.

Cijeli projekt je finansirao Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice i Populacijskog fonda Ujedinjenih naroda. Otvaranju je prisustvovao i Andrew Mayne, predstavnik UNHCR-a u BiH.