BiH
0

U Sarajevu otkrivena obnovljena bista narodnog heroja Hasana Brkića

FENA
Obnovljena spomen-bista narodnog heroja Hasana Brkića otkrivena je ispred Srednje ekonomske škole u Sarajevu, u organizaciji Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) Novo Sarajevo i Općine Novo Sarajevo, a povodom 9. maja - Dana pobjede nad fašizmom.

Bistu su otkrili članovi UABNOR-a Nadža Biser-Taso i Gojko Vukadinović.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo istakao je da narod koji nema svoju historiju teško da se može nadati dobrom u budućnosti, a da je u još goroj situaciji narod koji uništava svoju historiju.

"Mi, i pored svih problema koje imamo, izgleda da smo svjetski prvaci u uništavanju stvari koje su vrlo važne za našu historiju i koje treba da pokažu s čim su se sve ovaj narod i država suočavali u prošlosti da bi došla na ovo što je danas", rekao je, između ostalog, Koldžo.

Učesnica narodnooslobodilačke borbe Nađa Biser-Taso izrazila je zadovoljstvo što je obnovljena bista Hasana Brkića otkrivena upravo na Dan pobjede nad fašizmom.

"On je izuzetno zaslužan za postignuća narodnooslobodilačke borbe u Bosni i Hercegovini a bio je i prvi sekretar ZAVNOBiH-a - tijela koje je obnavljalo državnost naše zemlje. Rano je otišao i moramo mu odavati počast koja mu pripada. Smrt fašizmu!", poručila je Biser-Taso.

Cvijeće na obnovljenu spomen-bistu položile su delegacije UABNOR-a i Općine Novo Sarajevo.

Hasan Brkić rođen je 1913. u Livnu. U članstvo Komunističke partije Jugoslavije primljen je 1933.

Po izbijanju Aprilskog rata 1941. godine, bio je mobilisan i kaputulacija jugoslovenske kraljevske vojske zatekla ga je u Sinju. Odatle se vratio u rodno Livno, gdje je učestvovao u radu mjesne partijske organizacije, a potom se vratio u Sarajevo i uključio u pripreme oružanog ustanka u BiH.

Posebno se istakao u osvajanju ustaškog uporišta na Han-Pogledu, u blizini Han Pijeska, kod Vlasenice, kada se s grupom mitraljezaca provukao između straža do glavnog utvrđenja; u diverziji na pruzi Vareš-Breza kod Pajtovog Hana; u borbi s jakim njemačkim snagama tokom Druge ofanzive; u borbi s četnicima, kada je s narodnim herojem Perom Kosorićem i grupom boraca, poslije napornog marša po snijegu iznenadio četnike i potpuno ih razbio.

Poslije oslobođenja Jugoslavije bio je ministar finansija u prvoj Vladi Narodne Republike Bosne i Hercegovine, državni sekretar narodne privrede i državni podsekretar za inostrane poslove u Vladi FNRJ. Od 1958. do 1961. bio je sekretar za industriju Saveznog izvršnog vijeća, od 1961. do 1963. potpredsjednik Izvršnog vijeća BiH, a od 1963. do smrti predsjednik Izvršnog vijeća Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine.

Umro je 14. juna 1965. u Sarajevu i sahranjen je na groblju Lav.