Akcija MUP-a KS
40

U Sarajevu oduzete stotine pasoša, uhapšene tri osobe zbog krijumčarenja ljudi

A. Ku.
Oduzeti pasoši (Foto: MUP KS)
Oduzeti pasoši (Foto: MUP KS)
Na području Sarajeva uhapšene su tri osobe koje se dovode u vezu sa krijumčarenjem ljudi. Prilikom pretresa stanova oduzeto je više stotina dokumenata i javnih isprava izdatih u Turskoj te novac u različitim valutama.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo podnijeli su izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv 33-godišnjeg državljanina Iraka K.B., 51-godišnjeg državljanina BiH E.Nj. i 37-godišnjeg državljanina Turske I.O. zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo Krijumčarenje osoba.

Kako je navedeno u saopćenju, u petak, 1. septembra, policijski službenici su uhapsili 37-godišnjaka I.O. na području općine Novo Sarajevo.

Ličnim i pretresom stana koji je osumnjičeni koristio pronađeno je i oduzeto više stotina različitih dokumenata - pasoša, ličnih karti, vozačkih dozvola, te drugih dokumenata i javnih isprava izdatih u Republici Turskoj. Također, pronađen je gotovi novac u iznosu od 27.700 eura, kao i određena količina gotovog novca u TRY i RSD valuti.

Isti dan je uhapšen i 51-godišnjak E.NJ., gdje je prilikom pretresa poslovnih prostorija u njegovom vlasništvu, pronađen i oduzet novac u iznosu od 53.560 eura, a za koji postoji osnov sumnje da potiče iz predmetnog krivičnog djela.

U petak je uhappšen i irački državljanin, kod kojeg je u ličnom pretresu pronađena i privremeno oduzeta određena količina novca u Eurima i konvertibilnim markama.

Za ove tri osobe postoji osnov sumnje da su članovi međunarodne organizovane grupe koja se bavi krijumčarenjem osoba, te da su bili svjesni zakonskih posljedica, odnosno da su svojim protivpravnim radnjama doprinijeli ili direktno učestvovali u izvršenju predmetnog krivičnog djela s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi.

Oni su, kako je navedeno, omogućavali različitim osobama nezakonit prelazak državne granice BiH, uz njihov lični pristanak.

Uhapšeni su predati u nadležnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine.