Poslano nekoliko poruka
36

U Sarajevu održana ulična akcija informisanja građana o rodno zasnovanom nasilju

A. L.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Akcije informisanja građanki i građana o prepoznavanju, prevenciji i prijavljivanju rodno zasnovanog nasilja održana je danas u Sarajevu u organizaciji Fondacije lokalne demokratije.

Akciji je prisustvovao i federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

"Želim pohvaliti organizatore akcije koja je veoma važna. Dok mi danas ovdje govorimo o prevenciji rodno zasnovanog nasilja, sinoć se upravo jedno takvo desilo u Tuzli i svakodnevno smo tome svjedoci. Nama ne preostaje ništa osim prilagođavanja zakonskih regulativa, izdvajanja određenih novčanih sredstava i možda najvažnije mijenjanja tokova svijesti. Vidjet ćete da i nakon ovakvog nasilja ima ljudi, posebno muškarac, koji će reći neka se to desilo, i zaslužila je. Žena je kod nas za sve kriva", kaže Delić.

Dodaje da nema izgovora ni za jedno krivično djelo i da, bez obzira šta je žena uradila, postoje zakoni i nešto što se zove humanost.

"Hvala ovim ženama koje su se potrudile da imamo jednu ovakvu aktivnost, da upoznajemo građane Kantona Sarajevo o svim preventivnim programima koji se nude u Sarajevu. Ja ću uvijek biti podrška ovakvim i sličnim projektima", kazao je.

O tome kad će femicid biti uvršten kao posebno krivično djelo kaže:

"Ja sam upoznat da postoji radna grupa koja je organizovana od strane Federalnog ministarstva pravde i koja intenzivno radi na usklađivanju sa Istanbulskom konvencijom i određenim pitanjima koja dugo stoje kao mrtvo slovo na papiru. Uključene su i brojne druge strane, nadam se da ćemo uskoro imati na stolu rješenje", kazao je.

Na kraju je dodao da je najvažnije da ne izgubimo fokus i da svaki dan pričamo o ovom problemu.

Iz Fondacije su kazali kako se treba raditi na izmjenama zakona i usvajanju novih te na podizanju svijesti cijelog društva.

Kako su naveli, danas žele poslati poruku da su institucije sistema zajedno s nevladinim organizacijama ujedinjeni protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, ali da je potrebna podrška cijelog društva.

"Svi mi smo odgovorni i svi mi možemo zajedno da učinimo nešto da zaštitimo žrtve. Prijavite nasilje. Mogu ga prijaviti svi građani. I prema zakonu i etički svi smo dužni prijaviti nasilje ako znamo da se dešava ili imamo te informacije. Moramo vjerovati žrtvama i pooštriti mjere prema počiniteljima", kazali su iz Fondacije.