Institut Ibn Sina
40

U Sarajevu održana panel-diskusija o moći medija u kontekstu usmjeravanja javnog mnijenja

F. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U amfitetaru Institua "Ibn Sina" danas je održana panel diskusija na temu "Moć medija u kontekstu usmjeravanja mišljenja javnog mnijenja". Na diskusiji su govorili novinari iz nekih od vodećih medijskih kuća u Bosni i Hercegovini.

U diskusiji su učestvovali Adisa Gojak Imamović sa Hayat TV, Armin Džunuzović sa TV Igman, Haris Ahbabović sa TV BIR, Fadil Hadžiabdić sa portala Klix.ba i Kenan Ćosić sa O Kanala. Moderatorica je bila Enisa Grabus.

Adisa Gojak Imamović je istakla ulogu medija u traženju odgovora na pitanja odgovornosti donosioca odluka. Upozorila je da donosioca odluka sve manje mare za medije i napomenula izmjene zakona u RS-u koji ugrožavaju rad medija.

"Značajna je uloga medija u traženju odgovora na pitanja odgovornosti donosioca odluka. Međutim, koliko god se mediji trudili i otkrivali različite nezakonite aktivnosti ili afere, donosioci odluka sve manje mare za to. Valja naglasiti da je ipak uloga medija pokrenuti ih da rade u najboljem interesu građana", kazala je Gojak-Imamović.

Fadil Hadžiabdić je govorio medijima i njihovoj ulozi u jačanju ili slabljenju društvenih vrijednosti te posebno naglasio ulogu javnih servisa koji bi trebali da budu promotori pozitivnih društvenih vrijednosti. Hadžiabdić je i naglasio važnost slobode medija.

."Da mediji imaju značajnu ulogu, ali bih rekao prije da su mediji ogledalo društva, a ne kreator. Društvene institucije, naučne, obrazovne, kulturne, nevladine organizacije, udruženja građana su ti koji moraju da izrade sadržaje kojim će ispuniti životnu stvarnost. Kroz kreiranje takvog autohtonog društvenog života doći će i do izražaja društvene vrijednosti", istakao je Hadžiabdić.

Anes Džunuzović je govorio na temu "Misija medija u kontekstu očuvanja državnih i nacionalnih interesa", i istakao da je u svakoj demokratskoj zemlji dužnost i javnog servisa i privatnih medija da brane interese države.

"Imamo li u vidu to da su brojni mediji naših istočnih i zapadnih susjeda negativno i antidržavnički usmjereni prema Bosni i Hercegovini, važno je buditi patriotizam kod novinara koji djeluju na području Bosne i Hercegovine. Ne smijemo zanemariti ni antidržavničko raspoloženje i novinara u određenim dijelovima Bosne i Hercegovine, što postavlja dodatni imperativ njegovanja patriotizma pred novinare!, kazao je Džunozović.

Haris Ahbabović je učinio osvrt na utjecaj medija na širenje islamofobije u javnom prostoru i istaknuo moć medija kroz primjer Rupera Murdocha i medijske kuće Fox News.

"Iako je na Balkanu islamofobija u medijima vrlo prisutna, pa nažalost čak i u samoj Bosni i Hercegovini gdje muslimani Bošnjaci čine većinsko stanovništvo, krenut ćemo sa percepcijom dijela zapadnih medija o islamu i muslimanima. Mnogi stručnjaci — uključujući, primjera radi, Edwarda Saida, Elizabeth Poole, Milly Williamson, Teuna Van Dijka i Kimberlyja Powella provodili su akademska istraživanja o izvještavanju zapadnih medija o islamu i muslimanima u posljednjim nekoliko godina, sa posebnim akcentom na promjenu tih izvještaja nakon terorističkog napada na New York u jesen 2001. godine. Rezultati pokazuju da su muslimani u zapadnim medijima nerijetko prikazani kao nasilni, zaostali fundamentalisti, koji predstavljaju prijetnju za zapadnu civilizaciju", kazao je Ahbabović.

Kenan Ćosić je tokom svog izlaganja akcentirao odgovornost medija pri izvještavanju.

"Moć medija nikada nije bila veća, iako je moć tradicionalnih medija u padu. To se posebno odnosi na novine i radio, donekle i na televizijske kanale. Moderni kanali komunikacije već imaju veći utjecaj nego što su ikada imali tradicionalni mediji. Upravo ove činjenice otežavaju i značajnijim čine odgovornost prilikom izvještavanja", poručio je Ćosić.