BiH
44

U Sarajevu održana panel diskusija "Nova uloga Njemačke u svijetu"

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Na panel diskusiji "Nova uloga Njemačke u svijetu" koja je održana večeras u Sarajevu, ambasador te zemlje u BiH Christian Hellbach rekao je da je nova uloga njegove zemlje u svijetu sve veća, značajnija i ogovornija, djelimično i zato što druge velike zemlje biraju da budu manje aktivne.

Dodao je da je drugi razlog to što u globaliziranom svijetu zemlje poput Njemačke, koja je povezana s ostatkom svijeta na mnogo načina, ne mogu sebi priuštiti da budu pasivne.

  • U 21. vijeku je neophodno imati aktivnu vanjsku politiku - istakao je ambasador Hellbach.

Profesor Nerzuk Ćurak je izjavio da rastuća geoekonomska moć Njemačke nameće pitanje da li tu vrstu moći treba pratiti i snažnija politička moć i jači utjecaj na savremene međunarodne odnose.

Podsjetio je da historija opterećuje Njemačku problemima koji su utjecali na to da ta zemlja nakon Drugog svjetskog rata, iako je velika ekonomska sila, sve do danas bude samozatajna kad je riječ o važnim pitanjima savremenog svijeta, ali da u globaliziranom i međuovisnom svijetu uloga Njemačke snažno raste i nije moguće odvojiti snažnu ekonomiju od politike i donošenja važnih odluka.

Ćurak je naglasio da su pred Bosnom i Hercegovinom veliki izazovi koje možemo bolje riješti ako uloga Njemačke u tom procesu bude aktivna a ne pasivna, te da još od posjete njihovog ministra vanjskih poslova osjeća energiju kojom žele pomoći.