{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Sarajevu održana konferencija o reformama u vanjskotrgovinskoj politici BiH

F
22.1.2008. u 13:48
0
0
U Sarajevu održana konferencija o reformama u vanjskotrgovinskoj politici BiH
0
U Sarajevu održana konferencija o reformama u vanjskotrgovinskoj politici BiH
Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i pristup Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, te sadašnje punopravno članstvo u CEFTA-i tri su osnovna uvjeta koja će Bosni i Hercegovini omogućiti da bude konkurentna na svjetskom tržištu, a sadašnji visoki vanjskotrgovinski deficit moguće je smanjiti samo unapređenjem poslovnog sektora.
Ovo je izjavio danas u Sarajevu ambasador Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kourkoulas na konferenciji “BiH vanjskotrgovinska politika – pokretač razvoja“ koju je organizirao Projekt Evropske unije za razvoj trgovinske politike i kapaciteta u BiH (EUTPP) u saradnji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Kourkoulas je kazao da danas prezentirani dokument "Izvještaj o procjeni potreba u oblastima koje se odnose na trgovinu“, a koji analizira trenutno stanje bh. vanjskotrgovinske politike, te daje preporuke za rješavanje problema koji su identificirani u izvještaju, izrađen je s ciljem da pomogne Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u izradi neophodne strategije vanjskog trgovanja.

Na osnovu preporuka iz Izvještaja, kako je rečeno, EUTPP će tokom trajanja projekta podržavati institucije BiH, a posebno Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u kreiranju i provođenju vanjskotrgovinske politike, harmonizaciji zakonodavstva s pravilima WTO-a te acquis communautaireom. Vrijednost tog projekta, koji će trajati 21 mjesec, jeste 1,45 miliona eura.

U skladu s tim, prema današnjim ocjenama, neophodno je provesti određene reforme u oblasti vanjskotrgovinske politike da bi bh. privredi bilo omogućeno da u potpunosti iskoristi sporazume koje treba potpisati s WTO-om i drugima te pojačala izvozne aktivnosti na tržištima zemalja članica CEFTA-e i Evropske unije.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Slobodan Puhalac naglasio je da je još rano očekivati efekte od članstva u CEFTA-i, ali da neke firme to dobro koriste.

- Situacija je teška i moramo ići dalje. Ako nam se Evropa otvori nadam se da ćemo zaboraviti naše nesuglasice i krenuti naprijed, rekao je Puhalac.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici institucija BiH koje su zadužene za kreiranje i provođenje vanjskotrgovinske politike, međunarodnih institucija, naučnih organizacija i privrede.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: