BiH
29

U Sarajevu održana konferencija o izazovima intelektualnog vlasništva

Klix.ba
U organizaciji Centra za društvena istraživanja iz Sarajeva, danas je održana konferencija Regional and EU Intellectual Property Challenges - Izazovi intelektualnog vlasništva u regionu i Evropskoj uniji, koja je okupila veliki broj domaćih, regionalnih i evropskih stručnjaka na polju zaštite intelektualnog vlasništva.

Predsjednica suda Bosne i Hercegovine, Meddžida Kreso je na ceremoniji otvaranja objasnila da je tema intelektualnog vlasništva u BiH neopravdano zanemarena, te da je osviještenost javnosti nedovoljna, ističući spremnost Suda BiH da unaprijedi zaštitu intelektualnog vlasništva, gdje je neophodna veza između akademije i prakse.

Predsjednica Organizacionog odbora Konferencije profesorica Pravnog fakulteta UNSA, dr. Iza Razija Mešević, govorila je o ciljevima Konferencije.

"Konferencija je imala cilj da definira ključne probleme i izazove koji postoje u segmentima zaštite intelektualnog vlasništva kao što su patenti, zaštita inventivnih pronalazaka, trgovinske marke, žigovi, ali i zaštita oznaka, kojim se obilježavaju robe i usluge u svrhu njihovog razlikovanja od konkurentskih roba i usluga. Naglasili smo i važnost zaštite autorskih prava kao i zajedničkog ostvarenja i zaštite prava autora putem specijalnih organizacija za što se trebaju iznaći konkretna rješenja", kazala je Mešević.

Ponekad spomenuti problemi uključuju i neophodna prekogranična rješenja, gdje je provedena produktivna diskusija, sa predstavnicima akademske zajednice i stručnjaka iz prakse iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije.

Svakako, i Evropska unija ima svoje nedostatke u funkcionisanju sistema zaštite intelektualnog vlasništva. Dr. Silke Von Lewinski, dr. Thomas Jaeger, sa Max Planck instituta za inovacije i kompeticiju u Njemačkoj, te dr. Egon Engin Deniz iz CMS RRH Beč, Međunarodne advokatske kancelarije, predstavili su svoje izvještaje i svoje prijedloge kao rješenja takvih problema EU.

"Ponosni smo što će u novom broju časopisa Društveni ogledi, kojeg izdaje Centar, biti uključeni svi prezentovani radovi sa zaključcima i eventualnim rješenjima unapređenja zaštite prava intelektualnog vlasništva u Bosni i Hercegovini, ali i regionu i EU. Pobrinut ćemo se da sve relevantne institucije dobiju svoj primjerak, a za javnost će biti dostupan u biblioteci Internacionalnog Burch univerziteta", rekao je direktor Centra Esad Oruč.

Centar za društvena istraživanja se srdačno zahvaljuje Studentskom eFM radiju, kao radijskom partneru, te sponzorima događaja: Njemačka ambasada u BiH, AHK Predstavništvo njemačke privrede u BiH, CMS, Udruženje privrednika Pro In, Wirtchaftsverein BiH, te Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu i Burch univerzitet.