"Palestino, čuj naš glas"
192

U Sarajevu održana još jedna šetnja za Palestinu: "Mi branimo pravo na život, a vi genocide"

L. S.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U Sarajevu je danas održana protestna šetnja u znak podrške palestinskom narodu.

Skup i šetnju organizovalo je udruženje dijaspore Egipta, s ciljem podizanja svijesti o teškim humanitarnim uslovima sa kojima se suočavaju ljudi u Palestini.

Također, želi se odati počast uspomenama na one koji su izgubili živote ispunjavajući svoju dužnost.

"Okupili smo se kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo i negodovanje s trenutnom situacijom u Gazi i Palestini. Trenutno se dešava genocid, aparthejd i etničko čišćenje nad palestinskim narodom. Želimo da pošaljemo poruku da kao Bosanci i Hercegovci, koji su uvijek saosjećajni s narodom Palestine, da smo uz njih i da iskažemo svoju podršku", istakla je jedna od organizatorica Safija Tedefi.

Mirna šetnja je počela u 12:30 sati. Okupljanje je započeto u parku kod Aria centra, a šetalo se do Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine gdje su se okupljeni okrenuli u pravcu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i na taj način poslali simboličnu poruku.

Organizatori su ranije pozvali sve građane da se pridruže skupu kako bi iskazali svoju podršku narodu Palestine.

Od početka rata u Gazi, bosanskohercegovačke građanke i građani su iskazali veliku empatiju i na već nekolicini ranije održanih protesta ukazali su na nepokolebljivu podršku palestinskom narodu.

"Mi branimo pravo na život i ravnopravnost, a vi branite genocide i aparthejd. Mi smo uz međunarodno pravo i rezolucije Ujedinjenih naroda, a vi? Oni koji podržavaju Izrael su protiv međunarodnog prava i podržavaju genocide i etničko čišćenje", glasila je jedna od najistaknutijih podrška danas.

Okupljeni su uzvikivali snažne poruke poput: "Free, free Palestine", "Palestino, čuj naš glas, Sarajevo je uz vas" i "From the river to the sea, Palestine will be free"...

U Sarajevu su u organizaciji Palestinske zajednice u BiH organizovane već dvije protestne šetnje za Palestinu.

Protesti podrške Palestini organizovani su i u Tuzli, Mostaru, Zenici kao i u drugim bh. gradovima, što je dokaz da solidarnost ne prestaje.

Podsjećamo, ukupan broj palestinskih smrtnih slučajeva u Pojasu Gaze od 7. oktobra porastao je na 21.731, uključujući 8.697 djece i 4.410 žena, kao i nestalih i zarobljenih ispod ruševina za koje se sada pretpostavlja da su mrtvi.