|

U Sarajevu održana edukacija za supervizore koji će nadgledati javne konkurse

U Sarajevu održana edukacija za supervizore koji će nadgledati javne konkurse
121
Klix.ba
13.3.2019. u 12:31
24
komentara
121

dijeljenja
1/7
2/7
3/7
4/7
5/7
6/7
7/7
Od sada će se svi prijemi u radni odnos na određeno i neodređeno vrijeme u javnom sektoru u Kantonu Sarajevo vršiti na osnovu obaveznog javnog konkursa i pod nadzorom supervizora, poručio je to šef Ureda za borbu protiv korupcije Erduan Kafedžić na današnjoj edukaciji za supervizore.
Kako je naveo ovo je definisano novom vladinom uredbom o postupku prijema u radni odnos koja je stupila na snagu 08. marta ove godine, a već sutra će se na sjednici Vlade naći Lista supervizora, kako bi se što prije krenulo s provođenjem uredbe.

"Uredba bi trebala da spriječi dosadašnje probleme koji su detektovani prilikom upošljavanja, te omogući transparentnost i vrati povjerenje u rad institucija”, istakao je Kafedžić.

Prema riječima ministra za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Malika Garibije supervizor je novi instrument u borbi protiv korupcije i uvjeren je da će oni koji su imenovani za to smanjiti prostor za korupciju.

"Vaš zadatak nije da utječete na izbor komisije nego da pratite da sve prođe transparentno, a operativni dio provodi Ured za borbu protiv korupcije. Moguće je da će se u međuvremenu pokazati da smo nešto previdjeli, ali uz vaše sugestije s terena to ćemo svakako popravljati. Ukoliko se ovo pokaže kao kvalitetno rješenje spremni smo da supervizore uvedemo i u procese praćenja tenderskih procedura i dodjele grant sredstava", naglasio je ministar Garibija.

Na edukaciji je rečeno kako je uloga supervizora bitna i presudna, jer utječe na krajnji ishod konkursnog procesa.

S obzirom da je javni sektor podložan korupciji, na ovaj način će se pokušati djelovati i na percepciju javnosti i jačanje integriteta institucija.

"Supervizori su uposlenici zavoda, agencija, direkcija, upravnih organizacija, ali i predstavnici akademske zajednice i nevladinog sektora. Na listi ne može biti uposlenik Ureda niti osoba koja radi kod poslodavca koji provodi javni oglas", potcrtao je Kafedžić.
Prijavi grešku


Komentari (24)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...