U prostorijama ANU BiH
60

U Sarajevu održan simpozij o zaštiti šuma: Koliko je ugrožen šumski ekosistem i zbog čega

S. Š.
Foto: V.D./Klix.ba
Foto: V.D./Klix.ba (Foto: Klix.ba)
U prostorijama Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu danas je održan Simpozij "Zaštita šuma - stabilnost šumskih ekosistema povodom Svjetskog dana šuma.

Odbor za prirodne resurse Odjeljenja za prirodne i matematičke nauke Akademije nauka i umjetnosi Bosne i Hercegovine uz finansijsku podršku ASA Banke d.d. Sarajevo pripremili su održavanje međunarodnog simpozija: Zaštita šuma - stabilnost šumskih ekosistema 21. mart kojim se istovremeno obilježava i Svjetski dan šuma.

Za ovu naučnu manifestaciju prijavljena su 24 referata naučnika, pored Bosne i Hercegovine, autori su naučnici iz Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Prezentirani referati na Simpoziju će biti objavljeni u Zborniku radova Akademije nauka i umjetnosti BiH.

Zdravstveno stanje šuma i stabilnost šumskih ekosistema su u recipročnoj vezi. Različiti negativni antropogeni uticaju u sinergiji sa klimatskim promjenama, oscilacijama i ekstremnim pojavama ugrožena je ekološka stabilnost šumskih ekosistema.

Učešće naučnika iz regiona na Simpoziju, rezultati i zaključci sa ovog naučnog skupa značajan su doprinos utvrđivanju pravca i mjera djelovanja na umanjenju i sanaciji postojećih oštećenja i očuvanju stabilnosti šuma i šumskih ekosistema.

Uoči današnjeg simpozija obratio se akademik Vladimir Beus koji se zahvalio ASA Banci koja je pokrovitelj simpozija.

"Već više od 50 godina obilježava se Svjetski dan šuma s ciljem podsjećanja i obavještavanja javnosti o značaju šuma, potrebi njihove zaštite. ANU BiH zajedno sa Šumarskim fakultetom obilježava ovaj datum, a danas upravo ovim simpozijumom. Šume su prirodni fenomen od velikog značaja koji se ogleda u ekonomiji, ekologiji i sociologiji. Šume prečišćavaju zrak i stanište su mnogih biljaka", kazao je, između ostalog, Beus.