BiH
0

U Sarajevu održan seminar “Zasnivanje hipoteke na osnovu notarske isprave”

FENA
Udruženje pravnika u bankarstvu BiH danas je u Sarajevu organiziralo seminar o temi “Zasnivanje hipoteke na osnovu notarske isprave”.

Ovaj seminar, kako je istaknuto, nastavak je seminara održanog u martu nakon što su s radom u FBiH započeli notari, a razgovarano je o osnovu i sadržaju notarske isprave, dokumentaciji koja se prilaže uz tu ispravu te postupanju zemljišnoknjižnih ureda po notarskoj ispravi.

Na seminaru je u prisustvu stotinjak pravnika iz oblasti bankarstva, predstavnika mikrokreditnih organizacija, notara i uposlenih u zemljišnoknjižnom uredu Općinskog suda u Sarajevu razgovarano i o problemima praktične prirode povjerilaca u radu s notarima, prije svega banaka i mikrokreditnih organizacija.

Seminar je bio i prilika da se pravnici banaka i drugi prisutni upoznaju o najvažnijim segmentima i djelokrugu rada notara, novom pravnom subjektu u sistemu, njihovom radu te o prednostima koje rad s notarima može donijeti.

Voditelji skupa bili su prodekanesa Pravnog fakulteta u Sarajevu Meliha Povlakić i sutkinja Vrhovnog suda FBiH Vesna Softić.

Udruženje pravnika u bankarstvu ima za cilj uspostavu kontakata između pravnika u bankama u BiH i Centralnoj banci BiH, uključujući i agencije za bankarstvo FBiH i RS, te razmjenu iskustava, mišljenja i jačanje pravne osnove za poslovanje svake od banaka, odnosno institucija i pravnika pojedinačno.