BiH
0

U Sarajevu održan seminar za grafičare

FENA
Grafička industrija Bosne i Hercegovine u tehnološkom je zaostatku za Evropom između 15 i 20 godina i zbog toga domaćim grafičarima osim nabavke nove opreme neophodna je i konstantna edukacija, rekao je danas u Sarajevu predsjednik Grupacije grafičke industrije Vanjskotrgovinske komore BiH Muhamed Hrlović tokom seminara “Aktuelnosti u pripremi štampe”.

"Kada je riječ o našim prvim susjedima Hrvatskoj i Srbiji i tu zaostajemo, što pokazuje i činjenica da u te dvije zemlje godišnje diplomu grafičkog inženjera stekne gotovo po 100 osoba, dok u BiH takvih novih inženjera nemamo već dugi niz godina", dodao je Hrlović.

On je istaknuo kako bi u bh. grafičkoj industriji trebalo napraviti selekciju usluga, tako da neke grafičke kuće naprimjer budu striktno orijentirane na izradu ambalaže, druge na štampanje poštanskih markica, a treće recimo za izradu dokumenata.

On je također naglasio kako se u pojedinim grafičkim kućama u BiH još radi na opremi staroj i do 40 godina.

  • Moramo pratiti moderni svijet i ovo je već treći seminar iz oblasti grafike koji organiziramo i s tom praksom ćemo i nastaviti - rekao je Hrlović.

Cilj današnjeg seminara „Aktuelnosti u pripremi štampe“ bio je upoznavanje menadžerskog i drugog stručnog kadra iz grafičkih kuća BiH o najnovijim uređajima, tehnikama i procesima neophodnim u modernom štamparstvu, a predavanja su povjerena priznatim ekspertima iz inozemnih firmi iz oblasti opreme, materijala i tehnika potrebnih grafičkoj industriji.