Aktivan rad
482

U Sarajevu održan sastanak predstavnika bh. i političkih partija iz EU

D. Be.
Danas je u prostorijama Pokreta Snaga Domovine u Sarajevu održan sastanak predstavnika probosanskih političkih partija i poslanika evropskih političkih partija.

Na sastanku su učestvovali: Damir Mašić, Sef kluba poslanika SDP-a u parlamentu FBiH, Milan Dunović, potpredsjednik FBiH, Alma Kratina poslanica u parlamentu FBiH, Božo Skopljaković, predsjednik HS BiH, Denis Begić, poslanik u švedskom parlamentu, Bedrana Ribo, poslanik u austrijskom parlamentu, Ahmed Lindov, SDP Norveška, Edin Hajder, SDP Danska i Ahmed Husagić predstavnik Pokreta Snaga Domovine.

Razgovarano je o utvrđivanje kapaciteta za zagovaranje u zemljama EU i europskom parlamentu i strategiji prilaženja političkim blokovima i uticajnim grupama. Dogovoreno je aktivno djelovanje prema političkim partijama kako na nivou Europske Unije tako i na nivou nacionalnih država.

"Pravljenje timova koji će imati ulogu zagovaranja i aktivnog djelovanja prema nacionalnim parlamentima ali i direktno u Evropskom parlamentu je ključan za pravljenje atmosfere u kojoj možemo očekivati pozitivne impulse i podršku. Pisanje pisama ne doprinosi puno. Dugo se vremena pasivno odnosilo prema ovome i zato nam se i dešavaju situacije koje gledamo zadnjih dana. Osim ovog, što prije oformiti timove i u državi koji će raditi na edukaciji svakog ponaosob koji može doprinijeti stvaranju pozitivne atmosfere kako u političkom tako i u ekonomskom esatblismentu europski ali i svih država svijeta", rekao je Ahmed Husagić.

Saopćeno je da će Pokret Snaga Domovine inicirati ove aktivnosti i aktivno raditi na okupljanju probosanskih snaga i aktivno organizovati sastanke i susrete koji imaju za cilj dobijanje podrške za zemlju koja bi trebala biti primjer liberalne demokratije a ne srednjovjekovne etno-fašističke sagregacije.