BiH
0

U Sarajevu održan sastanak glavne bh. tužiteljice Gordane Tadić sa Sergeom Brammertzom

S. H.
U Sarajevu je danas održan sastanak glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić sa glavnim tužiteljem Međunarodnog rezidualnog mehanizma Sergeom Brammertzom.

Teme sastanka odnosile su se na procesuiranje predmeta Kategorije 2, proslijeđenih iz tužiteljstva MKSJ/MRMKS, regionalnu suradnju u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina i procesuiranje predmeta protiv osoba visoke razine odgovornosti, protiv kojih je optužnice u predmetima Kategorije 2, podiglo Tužiteljstvo BiH, a koje se nalaze u susjednim zemljama.

Na sastanku je razgovarano o procesuiranju predmeta Kategorije 2, koji su proslijeđeni iz Haškog tribunala, a koji se procesuiraju nakon podignutih optužnica u Tužiteljstvu BiH, kao i mogućnostima prenosa predmeta Kategorije 2 u Hrvatsku i Srbiju, radi otklanjanja zastoja u procesuiranju zbog nedostupnosti optuženih, kako bi se procesuirali pod nadzorom tužiteljstva pri MRMKS.

Također, na sastanku je razgovarano i o prenosu predmeta iz Tužiteljstva BiH prema pravosudnim institucijama oba entiteta i Brčko Distrikta BiH, tekućim i planiranim aktivnostima Tužiteljstva BiH u 2019. godini, budućim sastancima glavnih tužitelja regiona, te aktivnostima na ekshumacijama i potragama za nestalim osobama.

Tužiteljstvo BiH je iskazalo potrebu za unaprijeđenjem suradnje u budućnosti, sa MRMKS uključujući između ostalog i organiziranje obuka i razmjene iskustava između dvaju tužiteljstava.

Tužiteljstvo MRMKS i Tužiteljstvo BiH održavaju redovne radne sastanke sa ciljem što efikasnijeg procesuiranja predmeta ratnih zločina, borbe protiv nekažnjivosti ratnih zločina, kao i ulaganja dodatnih napora u procesu traženja i identifikacije nestalih osoba.