U organizaciji CIN-a
0

U Sarajevu održan okrugli stol "Mehanizmi zaštite od govora mržnje u Bosni i Hercegovini"

N. C.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U Sarajevu danas je održan okrugli stol "Mehanizmi zaštite od govora mržnje u Bosni i Hercegovini" u organizaciji Centra za istraživačko novinarstvo (CIN)

Događaj je organizovao CIN iz Sarajeva u okviru projekta Reprtting Diversty Network koji je finansirala Evropska unija i The Balkan Trust for Democracy, projekat German Marshall Fund, uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu. CIN je na projektu radio zajedno sa medijskim organizacijama Zapadnog Balkana.

Tokom panela diskusije, kojoj su prisustvovali žrtve govora mržnje, profesori, pravnici, predstavnici medija i međunarodnih organizacija, govorilo se o zloupotrebi javnog prostora za različite oblike govora mržnje usmjerenih protiv pojedinaca i grupa, sprečavanju govora mržnje i potrebi za edukacijom društva o ovoj pojavi.

Novinarka CIN-a Jasna Fetahović je predstavila rezultate montiranog govora mržnje na internetu i medijima rađenog od oktobra 2020. do marta 2022. godine. Cilj monitoringa je bio da se identifikuju slučajevi govora mržnje, da se klasifikuju protiv koga su i po kojem osnovu usmjereni, u kojem formatu se pojavljuju i od koga dolaze i gdje se plasiraju.

Rezultati monitoringa ukazuju da se određeni oblici govora mržnje kontinuirano zadržavaju u javnom prostoru BiH te prate društveno politička dešavanja. Međutim, neki oblici govora mržnje se vrlo brzo razvijaju kao odgovor na društvene događaje, kroz medije i javne prostore kao što su Facebook, Twitter profili i mogućnost komentiranja kako na online medijima tako i na društvenim mrežama.