BiH
0

U Sarajevu održan inicijalni sastanak o podizanju spomenika papi Ivanu Pavlu II.

FENA
U Nadbiskupskom ordinarijatu u Sarajevu danas je održan inicijalni sastanak vezan za podizanje spomenika papi Ivanu Pavlu II. u Sarajevu, priopćeno je iz Hrvatskog kulturnog društva "Napredak"

Svi su sudionici dali jednoglasnu potporu ovom projektu Vrhbosanske nadbiskupije i Napretka jer je papa Ivan Pavao II. puno toga napravio i za Sarajevo i cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Dobro je što se u realizaciju projekta krenulo ove godine kada obilježavamo 10 godina od prvog Papinog posjeta Bosni i Hercegovini odnosno Sarajevu, istaknuto je na sastanku.

Nabiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić obrazložio je razloge zbog kojih bi bilo najbolje da Papin spomenik bude podignut na trgu ispred sarajevske katedrale budući je Papa bio za svog posjeta u njoj i jer je nakon izlaska prišao okupljenom mnoštvu na trgu kako bi ih pozdravio.

Također, taj je trg i mjesto okupljanja mladih pa je i to na neki način poruka i simbol. Svakako će, kako je kazao, biti iskorištena prigoda da se uredi i cijeli trg i prostor oko katedrale kako bi sve izgledalo kao jedan cjelina.

Predstavnici Grada Sarajeva, općine Stari grad i Zavoda za planiranje kazali su kakva je cjelokupna procedura oko podizanja spomenika te je zaključeno da se već idući tjedan korak po korak krene u izradu svih materijala.

Za realizaciju ovog projekta bit će zadužen Organizacijski odbor, kojeg će činiti vodeći dužnosnici za svih razina vlasti i predstavnici Crkve, te Izvršni odbor koji će se brinuti za tehničku realizaciju projekta, a u kojem će biti predstavnici Nadbiskupije, Napretka, Kantona Sarajevo, Grada Sarajevo, općine Stari Grad, Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo i Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo.

Već idući petak najavljen je ponovni sastanak, stoji u priopćenju.