{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Sarajevu odata počast žrtvama Vukovara

17.11.2013. u 14:43
110
205
U Sarajevu odata počast žrtvama Vukovara
110
Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) organizovalo je danas u Sarajevu mirovnu akciju pod nazivom "Odajmo počast žrtvama Vukovara", a povodom 22. godišnjice od okupacije i pada toga grada.
Akcija je održana pred sarajevskom katedralom satom šutnje, od 12 do 13 sati. Aktivisti udruženja koji su bili odjeveni u crnu odjeću te imali crne transparent sa natpisima "Odajmo počast žrtvama" i "Nacionalizam ubija" ovim su željeli poslati znak solidarnosti prema žrtvama vukovarske opsade, te zločina počinjenog u Ovčari, posebno jer je i Sarajevo bilo pod opsadom u proteklom ratu.

"Kao predstavnici udruženja posebno naglašavamo da je ovo prvo javno obilježavanje vukovarske opsade u Sarajevu. Također, niko od naših zvaničnika dosad nije u ime države otišao u Vukovar na obilježavanje godišnjice stradanja i tako se solidarisao sa žrtvama. To će sutra učiniti naši aktivisti tako što ćemo otići u Vukovar i odati počast žrtvama, jer je to zločin koji se tiče svih nas. Mi ćemo biti prva nevladina organizacija iz BiH koja će položiti vijenac u ime svih građana Sarajeva u Vukovaru", rekao je Edvin Kanka Ćudić, koordinator akcije.

On je dodao kako građani Sarajeva nisu dovoljno informisani o razmjerama zločina koji se desio u Vukovaru, te će aktivisti iskoristiti današnju akciju da građane upoznaju o tome. Neki od Sarajlija su podržali ovu akciju tako što su stali ispred aktivista i odali počast žrtvama Vukovara minutom šutnje. Oni su akciju u Sarajevu ocijenili korisnom i potrebnom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: