BiH
268

U Sarajevu odata počast Titu

FENA
U parku kampusa Sarajevskog univerziteta danas je povodom 36. godišnjice smrti Josipa Broza Tita ispred njegovog spomenika upriličena ceremonija odavanja počasti i polaganja cvijeća.

Građani Sarajeva su u 15.05 sati odali počast Titu, dugogodišnjim predsjedniku Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) i jednom od osnivača Pokreta nesvrstanih.

Doživotni predsjednik SFRJ i Saveza komunista Jugoslavije preminuo je 4. maja 1980. u bolnici u Ljubljani u 15.05 sati.

Njegova smrt obilježavala se svake godine širom Jugoslavije. U vrijeme njegove smrti oglasile bi se sirene, a svako bi u tom trenutku stao, bez obzira gdje se nalazio i šta radio, te odao počast minutom šutnje.

  • Danas smo se okupili da odamo počast i poštovanje čovjeku velikog srca i uma, trostrukom heroju revolucije, velikom državniku, vojskovođi, humanisti, vizionaru i borcu za radnička prava, istaknutom antifašisti, lideru nesvrstanih i najistaknutijoj historijskoj ličnosti dvadestog stoljeća – kazala je članica Upravnog odbora SABNOAR-a Fatima Huseinović.

Članovi Udruženja "Josip Broz Tito" i brojni građani Sarajeva su okupljanjem i polaganjem cvijeća na spomen obilježju odali počast i prisjetili se lika i djela Josipa Broza Tita.

Organizatori ove manifestacije bili su Glavni odbor SDP-a BiH i Društvo “Josip Broz Tito” Sarajevo.