|

U Sarajevu od sutra počinje postavljanje AED aparata za oživljavanje

U Sarajevu od sutra počinje postavljanje AED aparata za oživljavanje
522
Dž. L.
24.6.2019. u 15:17
28
komentara
522

dijeljenja
U Sarajevu od sutra počinje postavljanje AED aparata za oživljavanje Ilustracija: Shutterstock
Sarajlije će sutra dobiti novi automatski defibrilator (AED) ili aparat za oživljavanje koji će biti postavljen na Dobrinji, u ulici ‎Bulevar branilaca Dobrinje 4a.
Kako saznajemo, ovo je jedan od ukupno pet AED aparata koji će u narednom periodu biti postavljeni na nekoliko lokacija u glavnom gradu BiH. Između ostalog, po jedan aparat će se naći u Vijećnici i BBI centru.

AED aparati se u zapadnim zemljama nalaze na svim lokacijama gdje je moguće prisustvo većeg broja ljudi. Inače, Zakon Evropske unije nalaže postavljanje AED-a na svim mjestima okupljanja hiljadu ljudi.Uz ovakve aparate svaki građanin može spasiti nečiji život, a aparati su pri tome jednostavni za korištenje. Na aparatu su dugme ON/OFF za paljenje i gašenje te dvije samoljepljive elektrode koje se nalijepe na grudni koš. Aparat ima zvučne upute, što dodatno olakšava korištenje.

Detaljne upute o korištenju AED aparata svi građani će dobiti prilikom sutrašnjeg postavljanja prvog aparata.

Podsjećamo, postavljanje aparata inicirao je Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, a novčana sredstva za kupovinu AED aparata osigurao je Grad Sarajevo. Jedan aparat košta od 5.000 do 6.000 KM.
Prijavi grešku


Komentari (28)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...