Na pet lokacija
522

U Sarajevu od sutra počinje postavljanje AED aparata za oživljavanje

Dž. L.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Sarajlije će sutra dobiti novi automatski defibrilator (AED) ili aparat za oživljavanje koji će biti postavljen na Dobrinji, u ulici ‎Bulevar branilaca Dobrinje 4a.
Kako saznajemo, ovo je jedan od ukupno pet AED aparata koji će u narednom periodu biti postavljeni na nekoliko lokacija u glavnom gradu BiH. Između ostalog, po jedan aparat će se naći u Vijećnici i BBI centru.

AED aparati se u zapadnim zemljama nalaze na svim lokacijama gdje je moguće prisustvo većeg broja ljudi. Inače, Zakon Evropske unije nalaže postavljanje AED-a na svim mjestima okupljanja hiljadu ljudi.

Uz ovakve aparate svaki građanin može spasiti nečiji život, a aparati su pri tome jednostavni za korištenje. Na aparatu su dugme ON/OFF za paljenje i gašenje te dvije samoljepljive elektrode koje se nalijepe na grudni koš. Aparat ima zvučne upute, što dodatno olakšava korištenje.

Detaljne upute o korištenju AED aparata svi građani će dobiti prilikom sutrašnjeg postavljanja prvog aparata.

Podsjećamo, postavljanje aparata inicirao je Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, a novčana sredstva za kupovinu AED aparata osigurao je Grad Sarajevo. Jedan aparat košta od 5.000 do 6.000 KM.