{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Sarajevu od 26. do 28. maja prvi bh. slavistički kongres

F
23.5.2011. u 10:23
0
2
U Sarajevu od 26. do 28. maja prvi bh. slavistički kongres
0
U Sarajevu od 26. do 28. maja prvi bh. slavistički kongres
Filozofski fakultet u Sarajevu (Foto: Sarajevo-x.com)
U organizaciji Slavističkog komiteta, naučnog i stručnog udruženja bosanskohercegovačkih slavista, od 26. do 28. maja na Filozofskom fakultetu u Sarajevu bit će održan Prvi bosanskohercegovački slavistički kongres.
U radu Kongresa učestvovat će više od 200 slavista iz više od 20 država svijeta, što ga čini najvećim ikad održanim naučnim skupom u BiH u oblasti filologije.

Na otvaranju Kongresa prisutnima će se obratiti prof. dr. Senahid Halilović, predsjednik Organizacionog odbora, prof. dr. Ivo Komšić, dekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu, ambasador Republike Poljske u BiH Jerzy Chmielewski, te akademik Dževad Karahasan.

Također, bit će dodijeljena i nagrada Kongresa "Povelja bana Kulina".

"Na Kongresu koji organizira Slavistički komitet sudjeluju stručnjaci za jezik i književnost ne samo iz 20-ak zemalja svijeta, nego i iz svih univerzitetskih centara BiH. Ovaj će skup zasigurno pokrenuti brojna važna pitanja iz oblasti jezika, književnosti i kulture u BiH", kaže profesor Halilović, govoreći o značaju ovog skupa.

Kongres će tretirati različita slavistička pitanja u domenu lingvistike te književnosti i kulturalnih studija, saopćeno je iz Slavističkog komiteta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: