BiH
0

U Sarajevu od 12. oktobra međunarodna konferencija "CEFE" trenera

FENA
Druga međunarodna konferencija CEFE trenera s područja Balkana održat će se od 12. do 14. oktobra u Sarajevu u organizaciji zajedničkog švicarsko (SDC)-njemačkog (GTZ) projekta "Promocija malih i srednjih preduzeća u sjevernoj BiH" i "Udruženja trenera CEFE u BiH".

Učesnici konferencije bit će predstavnici Srbije, Crne Gore, Makedonije, Rumunije, Kosova, Bosne i Hercegovine, kao i predstavnici CEFE International iz Njemačke, saopćeno je danas iz banjalučkog Ureda GTZ-a.

CEFE metodologija predstavlja obiman skup instrumenata za poslovnu obuku koji se služi jednim akciono-orijentiranim prilazom i metodom učenja na osnovu iskustva, a u cilju razvijanja i poboljšanja poslovnog menadžmenta i ličnih sposobnosti učesnika.

"Namjera konferencije je predstavljanje inovacija u poslovnom treningu i razmjena iskustava regionalnih CEFE trenera udruženih u nacionalne asocijacije s ciljem unapređenja i promocije ove metode poslovne obuke koja se s velikim uspjehom koristi u 130 zemalja svijeta. Preduzetnici u BiH sada su u prilici da koristeći najkvalitetniju obuku značajno poboljšaju svoje poslovne rezultate", rekao je Wulf Goretzky, menadžer projekta "Promocija malih i srednjih preduzeća u sjevernoj BiH".

Ova metodologija je originalno razvijena u Njemačkoj osamdesetih godina, a danas internacionalna CEFE mreža se sastoji od više od 1500 partnerskih institucija i 3000 trenera širom svijeta.

"U posljednje dvije godine u BiH smo obučili preko 200 preduzetnika i potencijalnih preduzetnika korištenjem CEFE metodogije u saradnji s domaćim institucijama. Posebno želim istaći da su bivši učesnici naši najbolji promoteri i da su do sada otvorili više od 60 novih radnih mjesta kroz osnivanje vlastitih preduzeća ili proširenjem postojećih usprkos nepovoljnim kreditnim uslovima BiH banaka", rekao je Zoran Kulundžija. predsjednik Udruženja trenera CEFE u BiH.

CEFE se pokazao kao veoma uspješan način potpomaganja malih i srednjih preduzeća, zaposlenosti, ekonomskog rasta i rasta dohotka