Svečano u pofalićkoj crkvi
0

FOTO / U Sarajevu obilježeno Preobraženje Gospodnje

Piše: E. G.
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Srpska pravoslavna crkva 19. avgusta slavi Preobraženje Gospodnje, praznik koji u crkvenom kalendaru i među pravoslavnim vjernicima ima poseban značaj.

Praznik se uvijek obilježava na isti datum, po novom kalendaru je to 19. avgust, odnosno 6. avgust po starom kalendaru. Obilježen je crkvenim slovom, što ga svrstava među takozvane zapovjedne praznike.

Pravoslavni vjernici i u Sarajevu su obilježili ovaj značajan datum u njihovoj vjeri. Posebno je bilo svečano u crkvi Crkva Svetog Preobraženja u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, gdje su se vjernici okupili ispred crkve i u skladu sa svojom tradicijom obilježili ovaj datum.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici tradicionalno svetim liturgijama na ovaj dan proslavljaju uspomenu na događaj koji se zbio na Tavoru, treće godine od početka propovjedi Isusa Hrista.

Jevanđeljsko predanje kaže da je Hrist tada po prvi put pred odabranim učenicima Petrom, Jakovom i Jovanom pokazao svoju božansku prirodu. Tada im je preporučio da čuvaju preobraženjsku tajnu do Vaskrsenja i ne klonu duhom u danima njegovog stradanja.