BiH
9

U Sarajevu obilježeni Dani advokature

Klix.ba
(Foto: FENA)
U sklopu obilježavanja Dana advokature Advokatska/Odvjetnička komora Federacije Bosne i Hercegovine je organizovala okrugli sto o temi "Zakon o advokaturi u zemljama regiona i stečena iskustva u njegovoj primjeni”.

"Cilj okruglog stola je bio da se advokati u BiH upoznaju sa najvažnijim zakonskim rješenjima i direktivama Europske unije, vezanim za advokaturu, kako bi razmijenili uzajamna iskustva i načine implementacije dobrih rješenja u praksi. Ova rješenja će doprinijeti budućim što kvalitetnijim izmjenama postojećih zakona advokature u BiH za stvaranje što povoljnijih uslova za njeno efikasno djelovanje u zaštiti zakonskih, ustavnih i temeljnih ljudskih prava i pravnih subjekata. Prema domaćim i međunarodnim dokumentima, advokatura ima značajnu ulogu u sklopu unapređenja efikasne Reforme pravosuđa u BiH, koja se vodi u sklopu Strukturalnog dijaloga predstavnika EU i predstavnika BiH za ispunjenje uslova poglavlja 22 i 23 za članstvo Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji", rekao je Mirsad Sipović, potpredsjednik Advokatske/Odvjetničke komore Federacije BiH.

Učesnici okruglog stola su dali podršku kolegama advokatima iz Advokatske komore Srbije, koji se bore za adekvatan zakonski i društveni status advokature i advokata u Srbiji. Predavači su bili predsjednici advokatskih komora zemalja iz regiona, te su učešće uzeli i drugi advokati.

Podršku radu okruglog stola dao je i Ermin Sarajlija, izaslanik Američke advokatske komore (ABA ROLI), realizatora projekta Balkanske regionalne mreže za vladavinu prava (BRRLN).

Ovaj značajni projekat kojim rukovodi programska direktorica Elizabeth Givens, odvjetnica iz Washingtona (USA), u zemljama regiona u naredne tri godine se realizuje uz pomoć američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID).

U svečanom dijelu sjednice dodijeljene su zlatne plakete advokatima iz Federacije BiH, Vinki Gutić i Nikici Gržić, kao i predsjedniku Advokatske komore Slovenije Romanu Završeku.