BiH
0

U Sarajevu obilježena godišnjica smrti Josipa Broza Tita

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Oko stotinu građana, među kojima su bili borci antifašističkog rata 1941. - 1945. godine, predstavnici društava Josip Broz Tito, političkih stranaka SDP i SDU, okupili su se danas pred Titovom bistom u bivšoj kasarni "Maršal Tito" u Sarajevu kako bi tačno u 15.05 sati odali počast bivšem doživotnom predsjedniku SFR Jugoslavije povodom 28. godišnjice od njegove smrti.

Predsjednik Društva “Josip Broz Tito” iz Sarajeva Goran Behmen, u prigodnom obraćanju građanima, kazao je kako se Titovo doba može pamtiti kao doba izgradnje, sigurnosti, mira i zajedništva, te da bi i danas trebalo prihvatiti sve njegove pozitivne tekovine.

"Ova vremenska distance od 28 godina pomaže nam da sagledamo Titovu historijsku ulogu i vidimo da ga njegova djela svrstavaju u najznačajniju ličnost 20 vijeka. Tita je bio čovjek kojega su poštovali ne samo saveznici, već i neprijatelji", kazao je Behmen.

Nakon Behmenovog obraćanja, mnogi su položili cvijeće na Titovu bistu, a glumac Sead Arslanagić odrecitirao je pjesmu o njemu.

Pogledajte fotogaleriju.