{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Sarajevu obilježena godišnjica osnivanja NR Kine: Odnosi s BiH zabilježili veliki napredak

F
20.9.2018. u 21:16
39
29
U Sarajevu obilježena godišnjica osnivanja NR Kine: Odnosi s BiH zabilježili veliki napredak
39
 
Ambasadorica Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Chen Bo upriličila je večeras u Sarajevu prijem povodom obilježavanja 69. godišnjice osnivanja te zemlje, na kojem su prisustvovale brojne zvanice iz političkog, kulturnog i javnog života BiH, predstavnici međunarodnih organizacija i ambasada.
Bo je, govoreći o saradnji NR Kine i BiH, naglasila da su u proteklih 12 mjeseci odnosi između dviju država zabilježili veliki napredak, a da je najznačajniji događaj bio stupanje na snagu Sporazuma o međusobnom ukidanju viza koji je, kako je rekla, dao vjetar u leđa turističkoj saradnji.

"U prvoj polovini ove godine Kina je postala peta zemlja po broju turista iz BiH, poslije Hrvatske, Srbije, Turske i Slovenije. Uz to, taj sporazum je pospješio i razmjenu ljudi iz poslovnog svijeta, čime se probudio interes kineskih malih i srednjih preduzeća za ulaganje u BiH", rekla je Bo u obraćanju na prijemu.

Naglasila je da napreduje i saradnja dviju država u oblasti energetike i izgradnje puteva te podsjetila na aktivnu saradnju u vezi s Blokom 7 Termoelektrane u Tuzli.

"Uvjereni smo da će taj projekt u što skorijem roku početi s gradnjom", istaknula je ambasadorica NR Kine u BiH.

Navela je da su dvije države zaključile Ugovor o poljoprivrednoj saradnji i o zdravlju životinja čime su ispunjene dodatne pretpostavke za izvoz bh. poljoprivrednih proizvoda u NR Kinu.

Najavila je da će se NR Kina razvijati s otvorenim vratima, osiguravajući sebi kvalitetniji ekonomski razvoj, a svjetskom razvoju više prilika. Izrazila je nadu da će to otvoriti širi prostor za odnose između BiH i NR Kine.

Izrazila je zadovoljstvo zbog ekonomskog razvoja BiH i napretka na putu ka Evropskoj uniji.

"Vjerujem da će BiH održati stabilnost i poslije izbora", poručila je Bo.

Potcrtala je da NR Kina ovu godinu obilježava kao 40. godišnjicu reformi i otvaranja. Kazala je da prije 40 godina nisu imali ni metra autoputa, a da danas imaju 136.000 kilometara, da je ukupna kilometraža pruge brzog voza 25.000 kilometara što je 60 posto cjelokupne svjetske kilometraže.

U proteklih 40 godina više od 700 miliona Kineza je izbavljeno iz siromaštva, što je više od 70 posto ukupnog rezultata na svjetskom nivou u tom periodu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: