Na Trgu BiH
843

U Sarajevu obilježena godišnjica nastanka Povelje Kulina bana: Primjer dobre diplomatske aktivnosti

N. V.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Na Trgu Bosne i Hercegovine u Sarajevu je danas u okviru Međunarodnog festivala Grad obilježana godišnjica Povelje Kulina bana.
Međunarodni centar za mir i Sarajevska zima redovno obilježavaju ovaj datum u Sarajevu pa tako i ove godine. Predsjednik Centra Ibrahim Spahić je govorio o značaju Povelje Kulina bana za Bosnu i Hercegovinu te da je ona motivirajući faktor našim evropskim i svjetskim liderima.

"Među prvim je zvaničnim dokumentima ovog dijela Evrope o slobodi kretanja ljudi, ideja, roba i ono što je posebno bitno - pravu na boravak u Bosni i sigurnost koju je garantovao Kulin ban", rekao je Spahić dodajući:

"Kada neko ima takvu baštinu kakvu BiH ima sa Poveljom onda to svjedoči o jednoj diplomaciji, državničkoj mudrosti. To je pouka i za susjede da moraju biti otvoreni jedni prema drugima".

Na današnji dan 1189. godine je napisana Povelja Kulina bana, prvi diplomatski dokument koji je izdao jedan bosanski vladar knezu druge države, a dokaz je viševjekovne bosanske državnosti.

Naučni saradnik Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu Nedim Rabić potcrtava da je ovaj dio bh. tradicije često zaboravljen i da ga se prisjetimo samo na današnji dan.