BiH
50

U Sarajevu obilježena godišnjica napada na Hirošimu: Želimo da se nuklearno oružje zabrani

Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Izložbom posvećenoj atomskoj bombi i u Sarajevu je obilježena 71. godišnjica američkog nuklearnog napada na Hirošimu.
  1. augusta 1945. bačena je nuklearna bomba na japanski grad koja je ubila na desetke hiljada ljudi, a od posljedica radijacije do kraja godine umrlo ih je još 140 hiljada.

Hiroki Miyoshi koji radi kao ekspert u Japanskoj međunarodnoj organizaciji za saradnju JICA kazao je kako je današnja izložba atomske bombe u Hirošimi njegov privatni projekat koji je organizovan u saradnji sa učesnicima koji su u Japanu pohađali različite kurseve i koji su imali priliku posjetiti Hirošimu.

"Danas je Dan Hirošime i prije 71. godinu bačena je atomska bomba na ovaj grad. Kao Japanac želio bih da dođe do potpune zabrane nuklearnog naoružanja u čitavom svijetu", rekao je on.

Dodao je da kako imaju namjeru organizovati nekoliko izložbi širom BiH te da se nada velikoj posjeti Bosanaca i Hercegovaca.

"Nadam se da će ljudi shvatiti potrebu zabrane nuklearnog naoružanja u svijetu. Izložbe će bit organizovane u Bratuncu, Rogatici, Srebrenici i Sarajevu", kazao je on.

Načelnik odjeljenje za društvene djelatnosti u Srebrenici Bego Begić kazao je kako je JICA na području Srebrenice aktivna još od 2006. godine.

"Jedno je pričati, a drugo je vidjeti. Mi smo nedavno bili u posjeti Hirošimi i to je uživo stravično. Treba zabraniti atomske bombe u svijetu", rekao je Begić dodajući kako nažalost narod Japana i Srebrenice povezuju velike pogibije.

Japanska agencija za međunarodnu saradnju (JICA) je institucija Vlade Japana koja putem Vladine razvojne pomoći (ODA) pruža pomoć državama u razvoju. JICA ovo realizuje sa 90 ureda u više od 140 država širom svijeta.

Osnovni cilj je da se kroz prijenos znanja i tehnologija pomaže društveno-ekonomski razvoj država u razvoju, što između ostalog obuhvata aktivnosti kao što su: prihvatanje polaznika JICA kurseva, slanje stručnjaka, snabdijevanje opremom, provođenje projekata tehničke saradnje i implementacija razvojnih studija.