Odata počast
57

U Sarajevu obilježena 31. godišnjica postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad

I. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović danas se obilježila 31. godišnjica postrojavanja i svečana smotra pripadnika Prve brigade policije Stari Grad.

Povodom obilježavanja postrojavanja prisutnim se obratio ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica.

"Tog ponedjeljka prije 31 godinu 750 časnih ljudi se postrojilo na ovom mjestu. Bila je to smotra odbrambenih snaga države Bosne i Hercegovine. Kako su tog dana časno stali u stroj, pripadnici tog odreda policije Satari Grad su tako časni, hrabri, predani svojoj porodici, saborcima i domovini ostali do posljednjeg dana agresije na našu zemlju. Vaš čin da prvi iskoračite, da pokažete da ova zemlja ima sinove i kćeri koji će da je brane od svake neprijateljske ruke", rekao je.

Katica je podsjetio da se iz tog stroja 44 hrabra čovjeka nisu vratila svojim kućama.

"Svoje živote su položili za ovaj grad, za domovinu. Njihovu žrtvu ne smijemo zaboraviti nikad. Mi živimo slobodu koju su nam oni sa hiljadama drugih hrabrih branilaca osigurali. Vječna slava im i rahmet i neizmjerna hvala. Mi živimo slobodu koju ste nam vi osigurali. Hvala vam. Čast je danas biti ovdje i nakloniti se vašem patriotizmu i vašoj hrabrosti. Ne postoje medalje i zahvalnice koje su u potpunosti dostojne važe žrtve. Ali sama činjenica da je 20 pripadnika ove brigade odlikovano najvećim ratnim odlikovanjem nemalo govori o tome kakva je to brigada. Brigada na koju je svaki građanin ovog grada ponosan", rekao je.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović je poručio da onima koji se nisu vratili s svojim najmilijima danas odajemo posebnu čast i priznanje za spremnost da domovinu postave iznad sopstvenih života.

"Neki od njih su sigurno danas mogli stajati na mom mjestu. Nakon ovog postrojavanja svjedočili smo masovnom pristupanju jedinicama MUP-a i Armiji RBiH šo je u konačnici značilo formaciju koja je spremno branila i odbranila grad i državu. Nažalost, nenadoknadiv je pretrpljeni gubitak za porodicu i ostaje nada i naša obaveza da njihova borba nije bila uzaludna. Današnji datum prilika je da još jednom istaknemo koliko je bitan segment kulture sjećanja kao strategija protiv kulture kolektivnog zaborava. Pred licem agresora tada smo pokazali hrabrost. Sarajlije, goloruki mladići, patrioti, heroji stali su u odbranu svoga grada", rekao je.

Osmanović je poručio da se oni suprotstavili daleko naprednijem neprijatelju koji je imao za cilj da uništi narod i otpočeli su herojsku odbranu.

"Za naše vojnike koji danas nisu ovdje. Vaša hrabrost i žrtva neće biti zaboravljena, tuga vaših najmilijih je i naša tuga. Vi ste svoja imena ugradili u temelje ove domovine, a mi smo da podsjećamo našu djecu", rekao je.