Ceremonija
115

U Sarajevu obilježena 25. godišnjica Prve brigade policije Stari Grad

FENA
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Prigodnom ceremonijom koja je počela polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima i poginulim braniteljima te postrojavanjem i smotrom veterana, danas je na Trgu oslobođenja 'Alija Izetbegović' obilježena 25. godišnjica Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo.

U prisustvu saboraca, predstavnika institucija svih nivoa vlasti u BiH i građana Sarajeva, herojskog puta ove proslavljene formacije i civilizacijskih vrijednosti za čije su se ostvarenje nesebično žrtvovali njeni pripadnici, prisjetili su se bivši ministar unutarnjih poslova RBiH Jusuf Pušina, prvi ratni komandant Prve brigade policije Stari Grad Ismet Dahić i tadašnji načelnik Policijske stanice Stari Grad Enes Bezdrob.

Istaknuli su da je ovo prilika za evociranje sjećanja na one koji su najviše zadužili sve građane BiH, na hrabre branitelje BiH i njenog glavnog grada, koji su prije četvrt stoljeća odlučno stali na stranu istine i pravde, braneći temeljne civilizacijske vrijednosti i slobodu za sve građane BiH, bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku, ili neku drugu pripadnost.

Poručili su da je samo na takav način bilo moguće jamčiti mir, sigurnost i slobodu, ističući da su iste te vrijednosti aktuelne i danas te da predstavaljaju trajnu inspiraciju za sve patriote, riješene da njeguju i baštine tradiciju, orijentiranu ka očuvanju neovisnosti, cjelovitosti i demokrastkog razvoja BiH, prosperitetu njenih građana i njenom putu priključenja Evropskoj uniji i NATO-u.

Sudionike ceremonije pozdravio je premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, izražavajući zahvalnost pripadnicima Prve brigade policije Stari Grad Sarjevo, za koju je kazao da predstavlja formaciju-preteču svim drugim vojnim formacijama koje su stale u odbranu BiH i Sarajeva od agresije.

"Tada ste u vrijeme brutalne agresije na BiH bili jedina, legalna i organizovana policijska vojna formacija koja se suprotstavila četvrtoj vojnoj sili Evrope...", kazao je Konaković.

Naglasio je da svjedočimo vremenu u kojem nema dovoljno istine i pravde, te da nije onako kako su branitelji BiH zamišljali, ali i da je mnogo bolje od onoga što su lojalnim bh. građanima kreatori agresije i genocida bili namijenili.

  • Danas živimo u slobodnoj državi koja ima svoju himnu, monetu i granicu, ima svoju Graničnu policiju i svoje institucije. Neki je vole, neki je ne vole, neki je manje, a neki više poštuju, neki je ne poštuju, neki joj na himnu zvižde, ali je BiH opstala i ona je danas zemlja koja se kreće na evroatlantskom putu i to isključivo i samo zato što je imala sinove koji su u prvim danima agresije stali u njenu odbranu... - poručio je Konaković, naglašavajući obavezu trajnog čuvanja vrijednosti za koje su se oni nesebično žrtvovali.

Sa svečanosti, koja je počela intoniranjem državne himne BiH i koja je propraćena prigodnim kulturno-umjetničkim programom, odaslana je poruka podrške prvom ratnom komandantu Specijalne jedinice MUP-a RBiH Odreda policije 'Bosna' Draganu Vikiću i Jusufu Pušini, tadašnjem pomoćniku ministra unutarnjih poslova RbiH, koji se suočavaju s optužbama u 'slučaju Veliki park', u postupku koji se vodi u Sudu BiH.