Reljevo
32

U Sarajevu obilježena 11. godišnjica ubistva policajca Muhidina Pivodića

V. K.
U sarajevskom naselju Reljevo danas su članovi porodice, kolege i prijatelji obilježili jedanaestu godišnjicu smrti policijskog službenika PU Novi Grad, Muhidina Pivodića.

"Sa dubokim poštovanjem danas se prisjećamo našeg kolege Muhidina i odajemo dužnu počast njegovoj žrtvi. Muhidin je svoj život položio u policijskoj uniformi, obavljajući profesionalno i savjesno svoju policijsku dužnost. Sjećamo ga se kao vedrog i dobrog čovjeka, savjesnog profesionalca i policajca koji je volio zajednicu u kojoj je radio i kojoj je služio. Muhidin je bio član naše porodice i to će uvijek ostati", rekao je policijski komesar, generalni inspektor policije Fatmir Hajdarević.

Ministar Katica je izjavio kako je Pivodić s ponosom nosio policijsku uniformu.

"Muhidin je bio porodičan čovjek, uzoran i blag kolega, policijski službenik koji je s ponosom nosio svoju uniformu. Mi ga tako pamtimo i tako će ostati. To što je prošlo više od deceniju od njegovog brutalnog ubistva i što je njegov ubica tamo gdje mu je i jedino mjesto - iza rešetaka, ne umanjuje našu prazninu i našu bol. Naš dug Muhidinu, i drugim policijskim službenicima koji su poginuli obavljajući svoju dužnost, jeste da učinimo sve, ama baš sve što je u našoj moći da ovakve nesagledive tragedije u budućnosti spriječimo, a Muhidina i njegovu žrtvu nikad ne zaboravimo", istaknuo je Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Povodom godišnjice javnosti se obratio i predsjednik Sindikata Sadik Ećo.

"Njegovo ubistvo pogodilo je svakog policijskog službenika, ne samo u našem gradu, već u cijeloj državi i regionu. Iako Muhidinu odajemo počast kroz godišnjice i druge bitne datume, mi se njega kao čovjeka koji je bio hrabar, odvažan, pošten i kolega u kojeg si se u svakom momentu mogao pouzdati, sjećamo svaki dan. Dok postojimo mi, on će živjeti u našim sjećanjima. A, opet, iza nas će ostati mlađe kolege, pa iako ga nisu poznavale - njih učimo da Muhidina i drugu našu braću koja su stradala radeći ovaj časni posao, nikad ne zaborave", zaključio je predsjednik Sindikata policije Kantona Sarajevo, Sadik Ećo.

Delegacije Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije i Sindikata policije Kantona Sarajevo, kao i predstavnici Srpske pravoslavne crkve i Općine Novi Grad, položili su cvijeće i odali počast na spomen obilježje u Reljevu i na gradskom groblju "Bare", gdje je kolega Pivodić ukopan.

Podsjetimo, policijski službenik Muhidin Pivodić ubijen je na službenoj dužnosti 31. decembra 2012. godine, u 38. godini života. Izvršilac ovog ubistva osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 34 godine.