BiH
0

U Sarajevu obilježena 11. godišnjica Dejtonskog mirovnog sporazuma

FENA
Na današnji dan prije jedanaest godina, nakon nekoliko sedmica napornih pregovora, dogovorili smo se i zaustavili rat, riječi su kojima je večeras ambasador SAD-a u BiH Douglas McElhaney počeo svoje obraćanje na svečanosti u Narodnom pozorištu u Sarajevu povodom 11. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U prisustvu brojnih zvanica iz političkog, javnog, kulturnog i vjerskog života BiH, te predstavnika međunarodne zajednice i diplomatskog kora, ambasador McElhaney kao domaćin ove svečanosti prisjetio se dana 1995. godine kada su počeli mirovni pregovori za BiH.

-SAD su vidjele dovoljno da bi shvatile da jedino odlučno djelovanje može okončati rat u BiH. Tako smo okupili predstavnike svih strana u američkoj zračnoj bazi u Ohiou, daleko od medijske pažnje i dali im ultimatum - okončajte rat, kazao je američki ambasador, ocjenivši kako je to označilo novi početak za ljude u BiH.

Glavna svrha Dejtonskog sporazuma, kako je naveo, bila je da zaustavi rat, ali je postavio i temelje ponovnoj izgradnji multietničke i demokratske države. Za dejtonski ustav, kao sastavni dio ovog sporazuma, američki ambasador kaže da mu nije bila namijenjena sudbina nepromjenjivog dokumenta.

Ambasador McElhaney je pozvao novoizabrane zvaničnike da se odmah okupe i budu spremni da preuzmu odgovornost za upravljanje BiH. Poseban fokus potreban je na ključnim reformama koje će omogućiti da BiH funkcionira kao normalna država i u potpunosti ispunjava zahtjeve i standarde EU za integraciju.

Poseban akcenat je stavio na policijsku reformu i usvajanje paketa amandmana na Ustav BiH, kao prve faze reforme dejtonskog ustava "koja bi trebala da bude proces, a ne kampanja sve ili ništa".

-Usvajanje pakate amandmana dogovorenih u proljeće bio bi prvi veliki korak ka stvaranju boljeg institucionalnog okvira za BiH, smatra ambasador McElhaney.

On je još jednom potvrdio opredjeljenje SAD-a da zajedno sa bh. liderima rade na ostvarivanju zajedničke vizije za našu zemlju, a to je punopravno članstvo u evroatlanskim institucijama.

-Dok obilježavamo 11. godišnjicu tog historijskog dana u Ohiou, došlo je vrijeme da se odlučno krene ka stvaranju održive i trajne državne strukture, koja je moderna i efikasna i zadovoljava potrebe svih svojih građana. BiH čeka svjetlija budućnost, ali ona neće vječno čekati, riječi su američkog ambasadora u BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović ustvrdio je na svečanosti da je Dejtonski sporazum bio veliki uspjeh. Bez obzira na sve njegove manjkavosti, ovaj dokument je donio mir, slobodu kretanja, mogućnost demokratskog razvoja, obnovu povjerenja i izglede za budućnost.

-Oni koji danas okrivljuju Dejtonski sporazum za sve naše aktuelne teškoće zaboravljaju da je on stvorio priliku da ih uopće zajedno rješavamo, kazao je Radmanović.

Ocijenio je kako je u proteklom periodu urađeno mnogo, zemlja ide krupnim koracima prema evropskim i evroatlanskim integracijama, ali da je pred vlastima još dosta neispunjenih zadataka i ciljeva. Također, najavljeno transformiranje OHR-a Radmanović smatra potvrdom da je BiH učinila značajan napredak u reformskim procesima i da je došlo vrijeme da domaći političari preuzmu odgovornost za dalje vođenje zemlje.

Radmanović je mišljenja da promjene koje se nalaze pred BiH trebaju biti rezultat demokratskog dogovora i saradnje izabranih političkih predstavnika svih konstitutivnih naroda i građana, a ne nametanja bilo koje vrste.

-Sve promjene trebaju imati za cilj stabilnost, ravnopravnost, demokratski i ekonomski razvoj i opći napredak zemlje u pravcu evropske budućnosti, kazao je predsjedavajući bh. Predsjedništva.

Svoju viziju budućnosti BiH na svečanosti povodom 11. godišnjice od Dejtonskog sporazuma iznijela je i studentica prve godine Pravnog fakulteta u Sarajevu Ivana Kešić. Ona je ustvrdila kako su mladi snaga i pokretačka energija svakog društva, te da oni imaju budućnost u BiH.

Na svečanosti u Narodnom pozorištu, čiji je domaćin bila Amabasada SAD-a u BiH, prikazan je i promotivni film o BiH "Uživaj u životu - BiH", a program je bio upotpunjen izvedbama Sarajevske filharmonije.