Neprolazna tuga
979

U Sarajevu obilježena 10. godišnjica ubistva dječaka anđeoskog lica Denisa Mrnjavca

Piše: M. N.
(Foto: H. M./Klix.ba)
Polaganjem cvijeća i paljenjem kandila danas je na tramvajskoj stanici u blizini Tehničke škole u Sarajevu obilježena 10. godišnjica ubistva Denisa Mrnjavca. Da je živ, danas bi imao 26 godina.

Majka, rodbina i prijatelji okupili su se i ove godine ispred njegove fotografije jer spomen-obilježja nema, kao ni trga ili parka posvećenog svim žrtvama koje su nasilno strdale, uprkos brojnim inicijativama. Iako su prošle godine, bol je i dalje ista zbog preranog i monstruoznog načina odlaska nasmijanog anđela koji je tada imao 17 godina.

Ubio je ga je Nermin Sikirić, njegov vršnjak koji bi za godinu trebao izaći iz zatvora nakon što je odslužio 10-godišnju kaznu. Osuđeni pomagač Berin Talić izaći će za dvije godine, a Ademir Lelović za sedam godina. Pretukli su ga, a Nermin mu je nanio povrede nožem od kojih je preminuo. Denis se vraćao kući iz škole.

"Bez obzira na to koliko je godina prošlo, vrijeme ne liječi rane, nama naš prijatelj nedostaje, ali evo trudimo se na ovaj datum svake godine sjećati ga se. Na taj način šaljemo oštru poruku jer je Denis postao sinonim za generalno nasilje, posebno nad mladim ljudima u Sarajevu. Želimo poslati poruku da mladi ljudi koji su stradali zbog ovog nasilja nisu, niti će biti zaboravljeni", rekao je Vedran Ljevarević, predsjednik Udruženja "Denis Mrnjavac".

Danas je planirana i posjeta groblju Lepenica gdje je Denis sahranjen te misa zadušnica u Mjesnoj crkvi Lepenica.