{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Sarajevu obilježen Svjetski dan bubrega: Više od 700 pacijenata u BiH čeka na transplantaciju

F
15.3.2015. u 15:04
198
23
U Sarajevu obilježen Svjetski dan bubrega: Više od 700 pacijenata u BiH čeka na transplantaciju
198
Dijeljenjem informativnog materijala o hroničnoj bubrežnoj bolesti i potpisivanjem donorskih kartica, a pod motom "Zdravi bubrezi za sve uz čašu vode" danas je u Sarajevu obilježen Svjetski dan bubrega.
Predsjednica Udruženja nefrologa BiH i Donorske mreže Kantona Sarajevo, te šefica Klinike za hemodijalizu KCUS-a prof. dr. Halima Resić kazala je Feni da se ovom kampanjom želi skrenuti pažnja javnosti i relevantnih institucija na hroničnu bubrežnu bolest kao svjetski zdravstveni problem s kojim se suočava značajan dio populacije.

Istaknula je da se danas oko 600 miliona ljudi u svijetu suočava s nekim od stadija ove bolesti, te da je cilj ostvariti uvjete za prevenciju ove bolesti u BiH, što se već čini putem primarne zdravstvene zaštite.

Dodala je da se, istovremeno, provode aktivnosti na animiranju građana o potrebi darivanja organa nakon moždane smrti, odnosno promoviranju donorske mreže kako bi transplantacijska medicina, kao segment koji se počeo razvijati u BiH, imao još više uspjeha.

Resić navodi da je u BiH registrirano oko 200 pacijenata sa transpantiranim bubregom, te da je, prema podacima Udruženja, evidentirano oko 700 pacijenata, potencijalnih kandidata za transplantaciju.

Prema statističkim podacima, svaki deseti stanovnik u svijetu ima neki stadij hronične bubrežne bolesti (HBB), što se dramatično povećava iznad 60 godina života, te su, stoga, bubrežne bolesti svrstane u današnje „tihe ubice“ kao što su bolesti srca, dijabetes i hipertenzija.

Organizatori akcije obilježavanja Svjetskog dana bubrega u glavnom gradu BiH su Donorska mreža KS-a i Udruženje dijaliznih i transplantiranih pacijenata u FBiH.

Svjetski dan bubrega obilježavaju milioni stanovnika u više od 150 zemalja svijeta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: