Francuska revolucija
42

U Sarajevu obilježen Nacionalni praznik Francuske

FENA
(Foto: FENA)
Ambasada Republike Francuske u Bosni i Hercegovini organizirala je večeras u Sarajevu obilježavanje 14. jula, Nacionalnog praznika te zemlje, najvećeg državnog praznika koji se slavi u znak sjećanja na 14. juli 1789. godine, dan kada je počela Francuska revolucija.

Tog dana jurišem revolucionarnih snaga osvojena je zloglasna tvrđava Bastille, tamnica u pariškom predgrađu Saint Antoine. Na ovaj dan se, među ostalim, održava i tradicionalna vojna parada na Jelisejskim poljima (Champs Élysées).

Nakon intoniranja nacionalnih himni dvije zemlje, ambasador Francuske u BiH Guillaume Rousson obratio se velikom broju zvanica kazavši da Francuska održava prijateljske odnose sa BiH, sa svim njenim institucijama državnim, entitetskim, kantonalnim i općinskim, kao i civilnim društvom.

"Ovaj prisni i povjerljiv odnos čini da dijelimo radost postignutog uspjeha ili ponekad zabrinutost. Očigledno je da živimo u umreženom svijetu, kompaktnijem usljed geografske blizine, a BiH je, ako ne u Evropskoj uniji, već u Evropi. Ona je naš susjed, vrlo blizak susjed", kazao je.

Dodao je da Francuska namjerava proširiti saradnju s BiH na više nivoa, na bilateralnom planu, ali u okviru kulturne saradnje, podsjećajući na sve veći broj bh. studenata u Francuskoj.

"Na regionalnom i evropskom nivou, Francuska, kako je istaknuto 12. jula na samitu u Trstu, snažno se angažirala da podrži regiju Balkana, u korist njenog evropskog puta, u skladu sa situacijom i političkom voljom svake zemlje pojedinačno. Što se tiče angažmana Francuske u korist evropskog projekta općenito, vjerujem da je on dovoljno jasan", istaknuo je Rousson.

Naglasio je i da je saradnja neophodna i na svjetskom nivou, posebno kada su u pitanju klimatske promjene, ističući da je Francuska potpuno posvećena borbi protiv klimatskih promjena.

Večerašnjem prijemu u francuskoj rezidenciji prisustvovao je veliki broj zvanica, a među njima predstavnici međunarodnih organizacija i ambasadori te vjerski dužnosnici i predstavnici kulturnog života u BiH.