{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Sarajevu obilježen Evropski dan jezika

F
26.9.2006. u 18:01
0
0
U Sarajevu obilježen Evropski dan jezika
0
U Sarajevu obilježen Evropski dan jezika
Vijeće Evrope, francuska ambasada u BiH i Goethe institut obilježili su danas u Sarajevu 26. septembar, Evropski dan jezika.
Uz štandove s prigodnim promotivnim materijalima na trgu ispred Ekonomskog fakulteta, pozvano je na slavljenje i njegovanje kulturne i jezičke raznolikosti Evrope.

Specijalni predstavnik generalnog sekretara Vijeća Evrope Tim Cartwright podsjetio je okupljene kako se Evropski dan jezika proslavlja već šesti put u BiH. Datum obilježavanja lingvističke šarolikosti i bogatstva Evrope odlučio je Komitet ministara Vijeća Evrope 2001. godine. Podsjetio je kako se na tlu Evrope govori 225 različitih autohtonih jezika.

On je naglasio tri cilja obilježavanja ovog datuma – alarmiranje javnosti o važnosti učenja stranih jezika kako bi se povećalo međukulturalno razumijevanje, zatim promoviranje bogate lingvističke i kulturne raznolikosti Evrope te ohrabrivanje za cjeloživotno učenje.

Francuska ambasadorica u BiH Maryse Berniau naglasila je važnost poznavanja stranih jezika za stanovnike BiH, u vrijeme kada se naša država priprema za priključenje EU. Francuski jezik govori više od 100 miliona stanovnika na pet kontinenata, a jedna trećina učenika u zemljama EU uči francuski jezik.

Prvi sekretar u njemačkoj ambasadi Niels von Redecker također je naglasio značaj poznavanja što više stranih jezika, jer se u zemljama Evrope, pored engleskog kao osnovnog jezika, traži poznavanje još barem jednog stranog jezika. To, kako je kazao, omogućava lakše putovanje i sporazumijevanje s ljudima širom svijeta.

Evropski dan jezika tradicionalno se proslavlja u 45 zemalja članica Vijeća Evrope, gdje se nizom skupova i aktivnosti skreće pažnja na značaj poznavanja stranih jezika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: