Skenderija
26

U Sarajevu obilježen Dječiji dan: Svako dijete mora imati jednaka prava

FENA
(Foto: FENA)
Manifestaciju Dječiji dan, povodom Dječije nedjelje, priredila su u Sarajevu SOS Dječija sela u Bosni i Hercegovini u partnerstvu s Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike, Gradskom upravom i Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo.

U centru Skenderija, ova manifestacija održana je u prisustvu nekoliko stotina djece i roditelja, koji su uz edukativno-zabavne sadržaje, imali priliku družiti se i naučiti više o dječijim pravima.

Djeca predškolskog i školskog uzrasta uživala su u koncertu, mađioničarskom performansu prilagođenom njihovom uzrastu i drugim zabavnim ali i edukativnim sadržajima, dok su odrasli mogli da se informišu o programima i servisima lokalnih nevladinih organizacija, ustanova i zavoda, koji njihovim djelovanjem daju punu podršku najranjivijim grupama društva.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić izjavio je za Fenu da je to bila centralna manifestacija u obilježavanju Dječije nedjelje.

"Na ovaj način želimo da se upoznamo i družimo s djecom i porodicama koje žive u domovima za nazbrinutu djecu; želimo da se mališani druže s vršnjacima koji žive s roditeljima, kako bi makar jedan dan proveli zajedno i pokazali da zajedno možemo da živimo, radujemo se i da možemo imati jednake prilike i mogućnosti. Na taj način želimo pokazati da ćemo u narednom periodu graditi mostove i međusobno razumijevanje, što nam je potrebno u vremenu u kojem živimo", rekao je Delić.

Zahvalio je svim partnerima u ovom događaju, posebno SOS Dječijim selima zbog preuzimanja na sebe cijele tehničke organizacije. Djeca moraju imati jednake uslove i prilike i mi ćemo se, kako je rekao, potruditi da u narednom periodu učinimo sve da im to omogućimo.

Ministarstvo na čijem je on čelu pripremilo je strategiju razvoja sistema zaštite i socijalnog rada te generalno zaštite porodice i djece, što je izuzetno važno, naglašava Delić, kad se govori o unapređenju prava i statusa djece u Federaciji BiH, posebno djece koja žive bez roditelja odnosno u domovima ili ustanovama socijalne zaštite.

Direktor SOS Dječijih sela Malik Garibija ističe da je u toj ustanovi svaki dan zapravo dječiji.

"Dječije nedjelje posebno obilježavamo, a ove godine je to nešto drugačije. Na poziv Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, u partnerstvu s njima, Gradom Sarajevo i Kantonalnim ministarstvom privrede te zahvaljujući brojnim prijateljima i donatorima, priredili smo ovaj događaj koji okuplja djecu bez roditeljskog staranja iz cijele Bosne i Hercegovine te djecu iz lokalne zajednice. Ključna poruka je da svako dijete, bez obzira na okolnosti u kojima odrasta i izazove s kojima se suočava, mora imati jednaka prava i mogućnosti. Na nama kao društvu je da im to omogućimo, što je nekad lakše reći nego učiniti. Pred nama je jako puno poslova, dio posla je na institucijama BiH koje će u SOS Dječijim selima uvijek imati snažnog i predanog partnera. Dio dogovornosti i istrajnog koračanja na tom putu je na nama kao pojedincima, odraslim osobama, te se moramo boriti za takvo okruženje u vlastitim domovima, institucijama, školama, u neposrednom okruženju. Samo tako možemo stvarno stvoriti okruženje kakvo djeci treba i omogućiti im društvo jednakih mogućnosti i prava", rekao je Garibija.

Dječija nedjelja, naglašava on, prilika je za upoznavanje šire javnosti s pravima djece i jačanja svijesti o dječijim potrebama i važnosti odrastanja pod jednakim uslovima za sve.

SOS Dječija sela obilježavaju svake godine Dječiju nedjelju s ciljem jačanja svijesti o značaju poštivanja dječijih prava i potrebi jednakih uvjeta za odrastanje svakog djeteta.