Općina Novi Grad
180

U Sarajevu obilježen Dan sjećanja na genocid nad Romima u Drugom svjetskom ratu

Piše: Dž. Č.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Prvo bosanskohercegovačko obilježavanje Dana sjećanja na genocid nad Romima u Drugom svjetskom ratu upriličeno je danas u Sarajevu, u galeriji Općine Novi Grad. Tim povodom građani su imali priliku vidjeti izložbu koja podsjeća na činjenice kako je BiH jedina evropska država u kojoj je spriječen genocid nad Romima.

Svečanosti u Općini Novi Grad prisustvovali su predstavnci udruženja Roma, Udruženja "Majke Srebrenice" te Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Načelnik Općine Novi Grad prisutne je podsjetio na događaje iz Drugog svjetskog rata koji su spriječili ubijanje Roma u BiH.

"Govoriti o genocidu u BiH je drugačije nego u nekim drugim državama. Mi smo svjedoci genocida u našoj skorijoj historiji i još imamo žive majke i djecu, žrtve genocida u posljednjem ratu. Kada je riječ o genocidu nad Romima u Drugom svjetskom ratu, imamo drugačiju situaciju jer su Bošnjaci izjavili da su Romi dio njihove zajednice i time ih na neki način zaštitili. Važno je znati šta se dešavalo i da smo u vrijeme kada je bilo veoma teško, uspjeli pomoći našim komšijama. Romi žive u našoj općini i dio su našeg društva", naglasio je Efendić te dodao kako mu je bila čast prije nekoliko dana prisustvovati jednoj romskoj svadbi u Buća Potoku.

Pored Efendića, prisutnima se obratio i poznati historičar Fatmir Alispahić koji je izrazio želju da obilježavanje Dana sjećanja na genocid nad Romima u Drugom svjetskom ratu postane tradicija u BiH.

"BiH se pridružila porodici evropskih zemalja koje obilježavaju ovaj dan. Prije svega moramo nastojati graditi antifašističku kulturu našeg društva u kulturu sjećanja. Samo u BiH, u odnosu na sve EU države, spriječen je genocid nad Romima. U EU je ubijeno pola miliona Roma, u Hrvatskoj 28.000 i u Srbiji 16.000", podsjetio je Alispahić.

U ime Udruženja "Braća Roma" načelniku Efendiću i Općini Novi Grad na današnjoj svečanosti zahvalio se predsjednik Ćazim Abazi.

Podsjećamo, Evropski parlament je u aprilu 2015. godine usvojio Rezoluciju o anticiganizmu u Evropi. BiH je jedina evropska država u kojoj je spriječen genocid nad Romima zahvaljujući odlučnoj akciji bošnjačkih uglednika koji su formirali odbor za spas Roma te donijeli rezoluciji kojom su Rome proglasili sastavnim dijelom bošnjačkog naroda. Na ovaj način Bošnjaci su zaštitili Rome od rasističkih zakona.