BiH
0

U Sarajevu obilježen Dan mladosti

FENA
Spomenik Josipu Brozu Titu u rodnom Kumrovcu
Spomenik Josipu Brozu Titu u rodnom Kumrovcu
Polaganjem vijenaca i cvijeća ispred spomenika maršalu Titu, minutom šutnje i prigodnim umjetničkim programom, danas je u Sarajevu svečano obilježen Dan mladosti.

Manifestacija koju su organizirali članovi Društva "Josip Broz Tito" okupila je veliki broj štovalaca lika i djela Josipa Broza i sve koji su željeli da odaju počast žrtvama koje su 25. maja nastradale u Tuzli, u masakru na Tuzlanskoj kapiji.

"Tito je zahtijevao da se na ovaj dan ne slavi njegov rođendan već Dan mladosti. Danas odajemo počast i mladosti koja je prije punih 11 godina zauvijek ugašena u Tuzli", kazao je predsjednik Saveza društava "Josip Broz Tito" u BiH Raif Dizdarević.

On je istakao kako je cilj društava "Josip Broz Tito", afirmiranje historijske istine koja ima faktičku vrijednost i koja ljude može podstaknuti da sami razmišljaju te da vlastitim angažiranjem osiguraju boljitak kako sebi tako i zajednici u kojoj žive.

Grupa od sedamdeset članova Društva iz Sarajeva prošle je subote boravila u Kumrovcu, rodnom mjestu maršala Tita, gdje je prisustvovala centralnoj proslavi Dana mladosti koju je organizirao Savez društava "Josip Broz Tito" iz Hrvatske.