731 godina postojanja
316

U Sarajevu obilježen Dan državnosti Švicarske: Sa BiH postoji dugotrajno partnerstvo

FENA
U Sarajevu obilježen Dan državnosti Švicarske
U Sarajevu obilježen Dan državnosti Švicarske (Foto: FENA)
Ambasada Švicarske u Bosni i Hercegovini danas je u Sarajevu svečano obilježila Dan državnosti te zemlje uz brojne zvanice.

Ambasador Daniel Hunn istakao je da danas proslavljaju 731. rođendan Švicarske te su tim povodom pozvali svoje partnere i prijatelje iz Bosne i Hercegovine.

"Između Švicarske i Bosne i Hercegovine postoji dugotrajno partnerstvo, a jedan od njegovih glavnih stubova je naš program saradnje kroz koji podržavamo bosanskohercegovačke vlasti u reformskim procesima na putu evropskih integracija", naveo je Hunn.

Dodao je da saradnja postoji i na polju odbrane budući da je švicarski kontigent dio snaga EUFOR-a, a odnedavno je jedan švicarski diplomat preuzeo i funkciju zamjenika visokog predstavnika.

"Sa Bosnom i Hercegovinom imamo intenzivnu saradnju na različitim poljima, koju večeras proslavljamo, i nastavit ćemo raditi s vlastima i narodom ovdje u budućnosti", poručio je ambasador Hunn.   

Zamjenik ambasadora Siroco Messerli izjavio je da je Švicarska počela podržavati Bosnu i Hercegovinu prije 26 godina prvenstveno humanitarnom pomoći, dok se danas više fokusiraju na ekonomski razvoj.

Naglasio je da također pomažu lokalnim zajednicama po pitanju vodosnabdijevanja, zdravstvenim ustanovama u poboljšanju usluga, kao i vlastima po pitanju migracija.  

Proslavi u Sarajevu je prisustvovao i zastupnik u Gornjem domu Saveznog parlamenta Švicarske Philippe Bauer i zamjenik glavnog komandanta Švicarske armije