Sjećanje na najmilije
115

U Sarajevu obilježen blagdan Svih svetih: Svijeće za duše umrlih obasjale gradska groblja

N. C.
Foto: I. Š./Klix.ba
Rrimokatoličko groblje Stup (Foto: I. Š./Klix.ba)
Katolici širom svijeta, kao i u Bosni i Hercegovini, danas su obilježili dan Svih svetih. Tokom dana vjernici su posjećivali grobove svojih najmilijih, a iza njih su ostale svijeće za duše umrlih, kao i cvijeće.

Na sarajevskim grobljima (rimokatoličko groblje Stup, groblje Bare, groblje Sveti Josip) vidljivi su brojni zapaljeni fitilji na svijećama za duše umrlih.

Reporteri Klix.ba danas su obišli brojna sarajevska groblja gdje su sreli vjernike koji su obilazili grobove svojih najmilijih te položili cvijeće i proveli neko vrijeme u molitvi.

Na ovaj dan mole se posebne molitve u crkvi za spomen i čast mrtvima koji su proglašeni blaženima i koji su prema vjerovanju sada na nebu.

U Crkvi se Spomen svih vjernih mrtvih ili Dušni dan obilježava dan kasnije, 2. novembra. Osim u Katoličkoj crkvi, blagdan Svih svetih obilježava se i u Engleskoj crkvi, kao i u mnogim evangelističkim crkvama.

Dan Svih svetih posebno se obilježava kako bi se pozdravile duše preminulih svetaca. U početku se Dan Svih svetih slavio 13. maja. Papa Bonifacije IV. 13. maja 609. godine posvetio je hram u Panteonu kao crkvu u čast Djevice Marije i svih svetaca. To je dovelo do početka obilježavanja blagdana Svih svetih.