BiH
12

U Sarajevu obilježen blagdan Svi sveti: Obilaskom grobova postajemo svjesni vlastite smrtnosti

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U povodu blagdana Svi sveti danas je na sarajevskom groblju Sv. Josip, u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva "Napredak", slavljena Sveta misa koju je predvodio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uz koncelebraciju većeg broja svećenika.

Na groblju Sv. Josip okupio se veliki broj vjernika koji su učešćem u Svetoj misi odali počast pokojnicima, nakon čega su na grobove najmilijih položili cvijeće i upalili svijeće.

Kardinal Puljić je u prigodnom govoru po završetku mise istaknuo da je svrha obilježavanja blagdana Svi sveti istinski u ljudima pobuditi humanu i vjerničku notu poštivanja grobova svetih pokojnika, bez obzira na njihovu pripadnost.

"Mi katolici poštujemo grobove svojih pokojnika jer vjerujemo u život vječni i uskrsnuće mrtvih. To je naš izraz vjere. Crkva je uspostavila dva blagdana - Svi sveti kada molimo za one koji su proslavljeni i Dušni dan, kada molimo za duše pokojnika", kazao je on.

Puljić je podvukao da obilaskom grobova najmilijih čovjek i sam postaje svjestan vlastite smrtnosti i ograničenosti, ali ne bez nade jer vjeruje da smrt nije kraj. Naglasio je da je zemaljski sud relativan, a Božiji apsolutan.

Govoreći o svecima, on pojašnjava da su to bili ljudi koji su bili veseli kada je bilo teško nositi svoj križ, strpljivi kada su svi oko njih bili nestrpljivi, revni i savjesni u svom radu, koji su znali šutjeti kada je govor suvišan i govoriti s ljubavlju kada je govor bio potreban.

"Naš pohod groblju, dok izražavamo poštovanje našim precima, postajemo svjesni sebe, svog života i svoje prolaznosti. Nama treba božijeg milosrđa da se ne umorimo od puta za ljubav, čestitost i poštenje", poručio je nadbiskup vrhbosanski.

Na groblju Sv. Josip nalazi se i grob pjesnika Silvija Strahimira Kranjčevića, te su ovom prigodom recitirani njegovi stihovi, a nastupio je i katedralni mješoviti zbor "Josip Stadler" s prigodnim programom.

Nakon Svete mise, predstavnici HKD "Napredak" položili su cvijeće i upalili svijeće na grobovima Tugomira Alaupovića, Ilije Ladina i S.S. Kranjčevića.