Svečana tribina
116

U Sarajevu obilježen 20. novembar - Dan Sandžaka

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Udruženje građana porijeklom iz Sandžaka večeras je u Sarajevu organiziralo svečanu tribinu kojom je obilježen 20. novembar - Dan Sandžaka.

Prof.dr. Enes Pelidija održao je prigodno predavanje o temi „Osvrt na prošlost Sandžaka“.

"Sandžak ima vrlo burnu, interesantnu, lijepu, tešku, ali iznad svega jednu istinsku, pravu historiju, jednu prošlost sa kojom se možemo i trebamo da ponosimo", kazao je prof.dr. Pelidija.

On je, navodeći zašto je baš 20. novembar uzet za Dan Sandžaka, kazao da je razlog u činjenici što je toga dana kao i narednog 21. novembra 1943. godine u zgradi Pljevaljske gimnazije održano Prvo zasjedanje ZAVNOS-a (Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka).

"Iz šest tadašnjih srezova sandžačkih 20. i 21. novembra 1943. u zgradi Pljevaljske gimnazije 263 delegata održali Prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka", podsjetio je Pelidija.

Po njegovim riječima, uspomena na 20. novembar 1943., na taj antifašistički datum, uzeta je od strane naroda upravo kao Dan Sandžaka „sa čime se svi treba da ponosimo“. Predsjednik Udruženje građana porjeklom iz Sandžaka general Ramiz Dreković kazao je da u kratkom vremenu imamo dva značajna praznika - to je Dan ZAVNOS-a i Dan ZAVNOBIH-a.

"Danas ćemo obilježiti Dan ZAVNOS-a, a za pet dana ćemo obilježiti Dan državnosti BiH", kazao je Dreković. Član Predsjedništva Udruženja građana porjeklom iz Sandžaka Rizvan Halilović je kazao novinarima da je ovo 69. godišnjica osnivanja Zemaljskog antifašističkog vijeća Sandžaka koje se održalu u Pljevljima 20. i 21. novembra 1943. godine.

"To je jedan izuzetan datum gdje Bošnjaci Sandžaka kao i svi građani Sandžaka pripadaju pokretu antifašističke borbe tada u porobljenoj Evropi, kada nije bilo baš svejedno ko će na kojoj strani biti, tako da mi s ponosom uzimamo taj datum kao Dan Sandžaka", kazao je Halilović.